Royal şi Sarkozy, soluţii diferite pentru revigorarea economiei franceze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi candidaţi la fotoliul de preşedinte al Franţei au o şansă să reformeze economia franceză. Dar cum vor s-o facă? Nicolas Sarkozy şi Segolène Royal. Turul al doilea al

Cei doi candidaţi la fotoliul de preşedinte al Franţei au o şansă să reformeze economia franceză. Dar cum vor s-o facă?

Nicolas Sarkozy şi Segolène Royal. Turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa va aduce în faţa electoratului, pe 6 mai, două opţiuni cât se poate de diferite, dreapta şi stânga, dar şi două soluţii opuse la problemele economice ale Franţei.

În timp ce Sarkozy pariază pe creştere a competitivităţii economiei franceze, Royal mizează pe cerere şi pe stimularea consumului. Candidat al forţelor de dreapta, Sarkozy propune eficientizarea mediului de afaceri prin reducerea taxelor, eliminarea tarifelor speciale pentru orele suplimentare şi o protecţie mai mică pentru forţa de muncă. De cealaltă parte, socialista Royal promite să majoreze salariul minim pe economie şi pensiile şi să ofere francezilor siguranţa locului de muncă. "Principala diferenţă dintre cei doi candidaţi este orientarea către cerere sau către ofertă. Sarkozy are ambiţii mai mari în ce priveşte piaţa muncii, în timp ce Royal vrea să stimuleze consumul", comentează, pentru Bloomberg, Dominique Barbet, senior economist la banca BNP Paribas.

Cel care va câştiga alegerile va moşteni de la preşedintele Jacques Chirac o economie care a fost depăşită de Germania pentru al doilea an consecutiv şi ale cărei exporturi spre Europa sunt în scădere. Rata şomajului, de 8,8%, este cea mai mare din cele 13 ţări din zona euro, iar deficitul de cont curent al Franţei este cel mai mare din ultimii 25 de ani. "Economia franceză este într-o situaţie urâtă. Creşterea economică este mediocră, iar competitivitatea este scăzută", spune Stephane Deo, economist-şef la UBS AG.

Sarkozy, care a fost şi ministru de finanţe, promite să elimine restricţiile de pe piaţa forţei de muncă, simplificând procesul de concediere pentru angajatori, şi să elimine taxele pentru orele de lucru suplimentare, care depăşesc programul legal de 35 de ore pe săptămână. Vrea, de asemenea, să desfiinţeze taxele pe moşteniri, să limiteze totalul impozitelor plătite de un individ la 50% din venituri şi să înlocuiască doar jumătate din funcţionarii publici care se pensionează. Planul candidatului de dreapta are suportul economiştilor, care spun că economia franceză trebuie să concureze mai bine cu cele emergente.

Planul lui Sarkozy, mai dur pentru francezi, dar mai eficient

Programul lui Royal ar putea însă să stimuleze economia mai rapid decât cel al lui Sarkozy, dar nu va reuşi să-i mărească performanţa pe termen lung, spune Gilles Moec, senior economist la Bank of America Corp, citat de Bloomberg. Royal plănuieşte să crească salariul minim pe economie cu 20% până în 2012 şi să majoreze pensiile. Royal vrea să mărească programul săptămânal de lucru de 35 de ore în toată economia şi să retragă subvenţiile companiilor care se relochează. Propunerile ei ar determina creşterea cererii de consum, care reprezintă deja două treimi din economia franceză, dar nu ar stimula creşterea pe termen lung, spun analiştii. Într-un sondaj BVA realizat luna trecută, 49% din repondenţi spun că Sarkozy ar impulsiona creşterea economică, în comparaţie cu 39%, câţi mizează pe Royal. După primul tur de scrutin de duminica trecută, un sondaj efectuat de Ipsos îl arătau învingător pe Sarkozy, cu 54% din voturi, în timp ce Royal primea doar 46%. Însă 14% din alegătorii francezi sunt încă indecişi, iar viitorul Franţei stă cel mai probabil în mâinile lor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite