Rosneft şi-a răscumpărat acţiunile de la Yukos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul de achiziţie a fost cu 10% mai mic decât valoarea de piaţă a pachetului După cum era de aşteptat, premianta Kremlinului, compania petrolieră Rosneft, a cumpărat ieri pachetul

Preţul de achiziţie a fost cu 10% mai mic decât valoarea de piaţă a pachetului

După cum era de aşteptat, premianta Kremlinului, compania petrolieră Rosneft, a cumpărat ieri pachetul de 9,44% din acţiuni deţinut de Yukos, în urma unei licitaţii care a mai avut un singur participant, consorţiul ruso-britanic TNK-BP. Suma plătită de Rosneft pentru acţiunile sale este de 7,6 miliarde de dolari, cu 10% sub valoarea lor de piaţă.

"Vom folosi acţiunile cumpărate în schimburi de active energetice în Rusia şi în străinătate. Vom plasa, de asemenea, cea mai mare parte din acţiuni pe piaţă ca să ne extindem baza de acţionari", a declarat după licitaţie purtătorul de cuvânt al Rosneft, Vladimir Voievoda, citat de CNN.

Cum preţul de pornire a fost de 7,47 miliarde de dolari, suma finală licitată de Rosneft este doar cu 1,2% mai mare şi cu 10% sub valoarea de piaţă a acţiunilor, de 8,4 miliarde de dolari. Pentru analişti, rezultatul licitaţiei nu este deloc suprinzător, mai ales că în procesul de vânzare al rămăşiţelor companiei falimentare Yukos, Rosnfet pare cea care ţine hăţurile în mâini. "Rosneft a spus foarte clar, dinainte, că vrea să câştige licitaţia. Aşa că nu e niciun fel de surpriză", comentează Chris Weafer, analist-şef la Alfa Bank, citat de "Financial Times". Săptămâna trecută, Rosneft a anunţat că a împrumutat 22 de miliarde de dolari, cu care intenţionează să cumpere activele Yukos scoase la vânzare anul acesta. Licitaţia de ieri a fost doar prima dintr-un proces mai amplu de vânzare a companiei care, sub conducerea lui Mihail Hodorkovski, a ajuns cel mai important jucător din industria petrolieră a Rusiei.

Activele, mult mai valoroase decât spune statul

Dezmembrată după ce Hodorkovsky a fost arestat în octombrie 2003 într-un aeroport din Siberia, Yukos are acum, potrivit statului, datorii de 27,5 miliarde de dolari, iar vânzarea acestor active ar trebui să acopere o parte din suma datorată celor 68 de creditori. Activele, care vor trece anul acesta înapoi în mâinile statului rus sunt estimate la 22 miliarde de dolari, dar managementul Yukos şi analiştii independenţi spun că, de fapt, valoarea reală a activelor rămase este de până la 40 miliarde de dolari.

Consorţiul ruso-britanic TNK-BP, care s-a înscris practic în ultimul ceas la licitaţia pentru acţiunile Rosneft, a jucat până la urmă un rol de decor în toată această poveste. TNK-BP are probleme cu statul rus, la exploatarea de la Kovykta, unde riscă să rămână fără licenţă, din cauză că nu a reuşit să-şi atingă ţintele de producţie. Astfel, analiştii se aşteptau ca britanicii de la British Petroleum să-i facă pe plac liderului de la Kremlin, aflat în plin proces de acaparare a controlului asupra industriei energetice a ţării. Cum la licitaţie era nevoie de cel puţin doi participanţi, TNK-BP a intrat în cursă ca să confere legitimitate procesului. Reprezentanţii consorţiului spuseseră, de altfel, că vor licita pentru a-şi întări relaţiile strategice cu Rosneft, companie în care TNK-BP deţine deja 1%, arată CNN. Dar ieri, TNK-BP s-a retras după ce preţul a ajuns la doar două miliarde de ruble peste preţul de pornire. "Suntem dezamăgiţi, dar am mers până unde eram dispuşi să plătim. Aveam o limită şi Rosneft a mers mult dincolo de ea", a spus purtătorul de cuvânt al TNK-BP, Peter Henshaw.

Firmele occidentale dau credibilitate vânzării

"Kremlinul este foarte dornic ca aceste companii energetice occidentale să se implice, pentru că asta dă procesului o mai mare credibilitate. Chiar dacă BP era acolo de formă, va avea de câştigat bunăvoinţa necesară pentru rezolvarea problemelor, precum cea de la Kovykta", spune analistul Chris Weaver. Înainte să se retragă, TNK-BP a licitat de cinci ori peste preţul oferit de Rosneft. Preşedintele Yukos, Viktor Geraşcenko, nu a avut decât comentarii ironice la adresa licitaţiei. "De ce să fiu martor la o astfel de parodie", le-a spus el jurnaliştilor când părăsea sediul Yukos din Moscova, unde a avut loc vânzarea. "Acţiunile au fost vândute sub preţul pieţei. Cei care au cumpărat trebuie să înţeleagă că atunci când cumperi ieftin, în urma unui aranjament personal, laşi acţionarilor companiei posibilitatea să te dea în judecată", a adăugat el.

Ultimele rămăşiţe ale Yukos, vândute până în august

Rosneft este, alături de Gazprom, văzută drept compania care va profita cel mai mult de pe urma dezmembrării Yukos. Procesul de vânzare se va încheia în luna august şi vizează participaţii în companii de electricitate, bănci şi companii petroliere. Fondul Federal de Proprietate a anunţat şi următoarele două licitaţii care vor avea loc luna viitoare:

- 4 aprilie - Se scot la vânzare cele 20% din acţiunile deţinute de Yukos la Gazpromneft, dar şi alte 21 de active, printre care Arcticgaz şi Urengoil. Preţul de pornire: 5,54 miliarde de dolari

- 17 - 19 aprilie - O serie de active mai mici se vor vinde în trei pachete.

Nu au fost încă stabilite licitaţiile pentru Tomskneft şi Samaraneftegaz, principalele unităţi de producţie ale Yukos, care au o capacitate anuală de producţie de 400.000 tone, şi nici pentru cinci rafinării, trei în apropierea oraşului Samara, pe râul Volga, una în Acinsk, în vestul Siberiei, şi Angarsk Petrochemical Company, în estul Siberiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite