Romtelecom are liber la tarife

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până acum Romtelecom era cel mai reglementat operator de telfonie din România, în prezent, Autoritatea în Telecomunicaţii (ANCOM) a decis să-i ofere „mână liberă”. Astfel, compania a scăpat de obligaţia de a respecta anumite planuri tarifare sau de interzicerea practicării unor preţuri excesive sau foarte mici la serviciile de telefonie fixă.

Decizia ANCOM este argumentată cu faptul că Romtelecom este presat de o concurenţă acerbă, venită în special de la operatorii de cablu şi de telefonie mobilă. Conform datelor autorităţii, cotele de piaţă ale Romtelecom au scăzut, în unele situaţii, şi sub 40% ca urmare a acestei competiţii.

„În ceea ce priveşte pieţele serviciilor de apeluri, autoritatea intenţionează să retragă toate obligaţiile impuse anterior în sarcina Romtelecom, ca urmare a presiunilor concurenţiale atât directe, cât şi indirecte, de la nivelul altor pieţe, exercitate îndeosebi din partea operatorilor de reţele de cablu şi a celor de reţele mobile de telefonie, care au avut ca efect scăderea semnificativă a cotelor de piaţă ale furnizorului fost monopolist, în unele situaţii chiar şi sub 40%”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Din luna mai 2007, Romtelecom a fost obligată să respecte unele plafoane tarifare pentru serviciile de acces şi serviciile de apeluri furnizate. Asta pentru că, în acea perioadă, Romtelecom era declarat de către ANCOM ca având putere semnificativă.

Tarife sub medie
În stabilirea concluziilor preliminare, autoritatea a avut în vedere şi faptul că, atât pentru serviciile de acces, cât şi pentru serviciile de apeluri, Romtelecom practică tarife situate, în medie, sub nivelul maxim permis prin formula de control al creşterilor tarifare stabilită de autoritate în urma analizelor de piaţă realizate în anul 2004.

Pe piaţa cu amănuntul a seriviilor de acces şi pe cea de gros, obligaţiile impuse Romtelecom se vor menţine, conform proiectelor ANCOM supuse consultării publice. Romtelecom rămâne furnizor cu putere semnificativă pe ambele pieţe de gros, precum şi pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la puncte fixe.

Decizia ANCOM are mai mulţi factori. Faptul că în perioada 1 ianuarie 2006 - 1 ianuarie 2009, cota de piaţă a Romtelecom pe telefonia fixă a scăzut cu circa 10% anual, concurenţa operatorilor de cablu cu o strategie agresivă de reducere a farifelor şi de ofertele operatorilor de telefonie mobilă.

De asemenea, autoritatea consideră că practicarea unor tarife mult prea mici de eliminare a concurenţei nu mai reprezintă o problemă. Cei de la ANCOM sunt de părere că dezvoltarea serviciilor operatorilor de telefonie mobilă şi de cablu sunt suficient de puternice, încat o astfel de măsura din partea Romtelecom ar putea influenţa piaţa.


 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite