Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a scăzut cu 44% în trimestrul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a scăzut cu 44% în trimestrul doi
Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a scăzut cu 44% în trimestrul doi

Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare s-a diminuat cu 44% în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu perioada similară din 2008, ajungând la 773,4 milioane de dolari, ca urmare a scăderii cotaţiilor petroliere şi a reducerii marjei de rafinare, anunţă compania.

Valoarea indicatorului este în creştere cu 18% faţă de primul trimestru.

Totodată, rezultatul operaţional (EBITDA) s-a ridicat la 17,6 milioane de dolari, de la un rezultat negativ de 14,3 milioane de dolari în primul trimestru al anului, dar în scădere cu 75% faţă de cel aferent perioadei aprilie-iunie 2008.

Printre factorii externi care au influenţat aceste rezultate se numără scăderea cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului cu 51% şi ale carburanţilor cu 50% faţă de perioada similară din 2008, diminuarea cu 72% a marjei de rafinare, majorarea diferenţelor de curs valutar, pe fondul deprecierii monedei naţionale (32% pentru rata leu/dolar şi 15% pentru leu/euro), la care se adaugă influenţele crizei internaţionale.

În ceea ce priveşte segmentul de rafinare, respectiv rafinăria Petromidia şi punctul său de lucru Vega Ploieşti, cifra de afaceri a fost de 647 de milioane de dolari, iar rezultatul operaţional (EBITDA) a fost de cinci milioane de dolari, pe fondul procesării cantităţi de 1,08 milioane de tone de materie primă. Petromidia şi-a propus pentru acest an să proceseze unei cantităţi de 4,4 milioane de tone de materie primă, din care 4,25 de milioane de tone de ţiţei.

Vânzările totale de carburanţi ale segementului de rafinare în primele şase luni ale anului s-au ridicat la 1,49 milioane de tone, după ce vânzările pe plan extern s-au majorat cu 12%, iar cantităţile livrate pe piaţa internă au scăzut cu 3 procente.

Investiţiile Rompetrol Rafinare în primul semestru al anului pentru eficientizarea operaţională a celor două rafinării şi pentru continuarea proiectelor majore din „Pachetul 2010” s-au ridicat la circa 34 de milioane de dolari. Acestea au inclus implementarea de noi tehnologii care să permită companiei creşterea capabilităţii de prelucrare a ţiţeiurilor sulfuroase şi obţinerea de produse finite la standardele europene de calitate.

Vânzările de carburanţi prin segmentul de distribuţie, în creştere cu 9,4%

Pe segmentul de distribuţie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logisitics şi Rompetrol Gas, cifra de afaceri a scăzut cu 30%, până la 475 de milioane de dolari, în timp ce EBITDA s-a diminuat cu un procent, până la 10,5 milioane de dolari.

La finele lunii iunie, reţeaua de distribuţie a carburanţilor Rompetrol în România avea 685 de staţii, din care 125 de benzinării proprii, 169 de staţii Partener Rompetrol şi 227 de staţii interne. La acestea se adaugă cele 250 de staţii de distribuţie a GPL-ului auto şi peste 6.000 de puncte de vânzare a buteliilor.

Vânzările totale de carburanţi prin segmentul de distribuţie (retail, en-gros şi în reţeaua Partener) au crescut cu 9,4% faţă de trimestrul doi din 2008 şi cu 8,5% comparativ cu primul trimestru al acestui an, până la 360.000 de tone.

Majorarea vânzărilor s-a datorat lansării în primul trimestrul al anului a gamei de carburanţi premium Alto (benzina Alto101 şi motorina Alto55) şi a programului de garantare a calităţii carburanţilor - QProTek-t.

Compania estimează că va deschide alte 70 de staţii până la finele anului, din care cinci proprii şi 40 Rompetrol Expres (mobile), după ce a inaugurat cinci benzinării şi nouă staţii mobile în prima jumătate a anului.

Rompetrol Rafinare este parte a grupului Rompetrol, deţinut de compania kazahă KazMunaiGaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite