Romano Prodi vrea un cumpărător italian pentru operatorul Telecom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Roma vrea să păstreze compania pe mâini italiene, iar Silvio Berlusconi se oferă să facă acest lucru Naţionalismul economic al italienilor marchează tot mai mult

Guvernul de la Roma vrea să păstreze compania pe mâini italiene, iar Silvio Berlusconi se oferă să facă acest lucru

Naţionalismul economic al italienilor marchează tot mai mult destinul companiei Telecom. Imediat după ce americanii de la AT&T s-au retras din cursa pentru cumpărarea unei participaţii la operatorul de telefonie, premierul Romano Prodi a făcut apel la oamenii de afaceri să se implice şi să păstreze compania în mâini italiene.

Americanii de la AT&T şi mexicanii de la America Movil se aflau de mai mult timp în discuţii cu Grupul Pirelli, care deţine pachetul majoritar al Telecom Italia, printr-o altă companie, Olimpia. Fiecare dintre ele voia să achiziţioneze câte o treime din acţiunile pe care preşedintele Pirelli, Marco Tronchetti Provera, vrea să le vândă. Americanii au renunţat însă, pe neaşteptate, la discuţii acuzând unele "reglementări incerte". Provera a reclamat şi el modul în care companiile străine sunt îndepărtate una câte una, din cauza interferenţelor guvernului.

Aflat în vizită în Japonia, Prodi a spus că "Piaţa are propriile sale reguli şi nimeni nu vrea s-o influenţeze, dar este de datoria mea să sper că cel puţin una dintre companiile de telefonie italiene va rămâne în mâini italiene", relatează "Corriere della Sera". Numai că Prodi nu se aştepta probabil ca italianul care răspunde chemării sale să fie chiar adversarul său din alegeri, Silvio Berlusconi. Fostul prim-ministru italian, care controlează imperiul Mediaset, se pregăteşte acum să facă o ofertă de cumpărare a Telecom Italia. Surse din industrie, citate de presa italiană, spun că Berlusconi ar fi făcut echipă cu un alt om de afaceri italian, Roberto Colaninno.

Stânga i-ar putea ridica obstacole lui Silvio Berlusconi

Colaninno este proprietarul producătorului de scutere Piaggio, a cărui Vespa constituie practic un simbol al spiritului italian. Omul de afaceri, care a mai încercat să preia ostil Telecom în urmă cu 12 ani, se află acum în discuţii cu Mediobanca pentru a obţine fondurile necesare achiziţionării acţiunilor operatorului de telefonie. Telecom Italia este practic singura companie de telefonie din Peninsulă care are încă proprietari italieni, iar guvernul Prodi i-a încurajat în repetate rânduri pe oamenii de afaceri de aici să se implice în proces.

Berlusconi ar putea fi însă mai mult decât îşi doreşte guvernul. Ministrul italian al infrastructurii, Antonio di Pietro, a spus că interesul Mediaset pentru Telecom este "inacceptabil", dat fiind conflictul de interese al lui Berlusconi. Ministrul a mai spus că este "un lucru pozitiv" ca antreprenorii italieni să se implice într-un proces important pentru Telecom Italia, dar a adăugat că Mediaset are un şef care este "în acelaşi timp, şi preot şi gropar, iar asta nu e bine".

Pentru Di Pietro, interesul lui Berlusconi vizavi de Telecom transformă legea conflictelor de interese într-o necesitate urgentă. Dacă Mediaset va încerca să cumpere Telecom, compania ar întâmpina probleme din partea organismelor antitrust, mai ales că Berlusconi este controversatul proprietar a trei canale de televiziune comerciale din Italia. Telecom are două canale de televiziune, La7 şi MTV Italia, precum şi reţeaua de bandă largă Alice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite