Românii au dat 1,7 mld. euro pe bere - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre vânzările de bere de pe piaţa locală, rezultatele financiare de la Alro Slatina sau investiţiile din oraşul Otopeni. Printre alte subiecte se mai numără şi evoluţia vânzărilor de frigidere sau a indicelui pieţei imobiliare.

Românii au dat 1,7 mld. euro pe bere. Vânzările de bere de pe piaţa locală s-au majorat cu 6,7% anul trecut faţă de 2007, până la 20,7 milioane de hectolitri, potrivit producătorilor din industria berii care citează Institutul Naţional de Statistică. România se numără astfel printre singurele şapte ţări din Europa care deţin o producţie de peste 20 de milioane de hectolitri şi printre primele şase cu un consum anual de peste 95 de litri pe cap de locuitor. Luând în calcul un preţ mediu la raft de 0,85 de euro pe litru de bere vândut, aceasta înseamnă ca în 2008 românii au cheltuit peste 1,7 miliarde de euro pe bere, cu 8% mai mult decât în 2007. Berea este astfel cel de-al doilea bun de larg consum după ţigări pe care românii îşi cheltuie salariul, piaţa de ţigări fiind estimată între 2,5 şi 3 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Scăderile din auto şi construcţii au adus pierderi Alro în T4.
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, controlat de grupul Vimetco, a încheiat anul 2008 cu un profit net preliminat de 244 milioane de lei (aproximativ 66 milioane de euro), în scădere cu 44% faţă de anul anterior, când rezultatul net a fost de 436,2 milioane de lei, a anunţat ieri compania. Potrivit raportărilor de pe Bursa de Valori Bucureşti, în 2008, dupa primele nouă luni, profitul net al producătorului de aluminiu a fost de 292,8 milioane de lei (79 mil. euro), mai mare decât cel raportat la nivelul întregului an, ceea ce înseamnă că, în ultimul trimestru, compania a închis pe pierdere, anunţă Business Standard.

Investiţie de 10 milioane de lei în Otopeni. Primăria Otopeni a atribuit contractul de realizare a unei staţii de epurare către asocierea "Iridex Group Construcţii" şi "Danex Consult". Valoarea contractului este de10,5 mili­oane de lei, fără TVA. La licitaţie au participat doi competitori. Valoarea lucrărilor care poate fi subcontractată este de 449.000 de lei. Staţia va fi amplasată în centrul oraşului, anunţă Bursa.

Criza a "îngheţat" vânzările de frigidere.
Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată s-au redus cu 6,3% în ultimul trimestru din 2008. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de electrocasnicele mari, de 18,7%. Sectorul IT a fost singurul care a înregistrat o creştere, de doar 1,8%. După ce criza financiară a afectat sectorul imobiliar, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată pierde şi ea din avânt. Astfel, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat un declin de 6,3% în trimestrul 4 al anului trecut, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2007, potrivit unui studiu realizat de GfK România, titrează Curierul Naţional.

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au mai scăzut cu 2% în ianuarie. Indicele pieţei imobiliare (BREI - Bucharest Real Estate Index) a scăzut cu 2% în prima lună din 2009 faţă de decembrie 2008, ajungând la valoarea 1.506 euro/mp, cu 34 euro/mp mai mică decât valoarea înregistrată la sfârşitul lui 2008, conform analizei lunare realizate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International. "Faţă de ianuarie 2008, valoarea BREI înregistrată în ianuarie 2009 este cu 18% mai scazută", a declarat Călin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI, potrivit Wall-Street.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite