România, locul 55 în topul privind uşurinţa de a face afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, locul 55 în topul privind uşurinţa de a face afaceri
România, locul 55 în topul privind uşurinţa de a face afaceri

România a pierdut în acest an zece poziţii în clasamentul mondial privind uşurinţa de face afaceri, după ce a progresat la un singur criteriu şi a înrăutăţit situaţia la alte trei, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Banca Mondială a luat în calcul zece criterii la realizarea acestui raport: începerea unei afaceri, primirea unei autorizaţii de construcţie, angajarea lucrătorilor, înregistrarea proprietăţii, obţinerea de credite, protecţia investitorilor, plata taxelor, comerţul exterior, măsuri de respectare a contractelor şi încheierea unei afaceri, anunţă NewsIn.

România a coborât pe locul 55, mult după Bulgaria (44), dar înaintea altor state membre UE precum Spania (62), Luxemburg (64), Polonia (72), Cehia (74), Italia (78) şi Grecia (109). Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în acest clasament, iar Republica Centrafricană a rămas pe ultimul loc.

Raportul "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" arată că 131 de economii au implementat 287 de reforme pentru a simplifica procesul de demarare a afacerilor, cu 20% mai multe decât în anul anterior. Reformele au vizat simplificarea procesului de începere a unei afaceri şi a reglementărilor referitoare la import şi export, diminuarea taxelor şi îmbunătăţirea sistemelor de informaţii despre credite.

Birocraţia din  România:

- Românii trebuie în general să îndeplinească şase proceduri pentru a începe o afacere, la fel ca ciprioţii, italienii, luxemburghezii, olandezi, polonezi, portughezi, slovaci şi britanici.
- Costurile pentru începerea unei afaceri reprezintă 2,9% din venitul naţional pe locuitor în România. Danemarca şi Slovenia au cele mai mici costuri pentru deschiderea unei afaceri (0%), în schimb, polonezii şi italienii trebuie să plătească 17,9% din venitul naţional pe locuitor în acelaşi scop.
- Capitalul minim pentru începerea unei afaceri este de 0,9% din venitul naţional pe locuitor
- Pentru primirea unei autorizaţii de construcţie, În România trebuie îndeplinite 17 proceduri.
- Unei firme din România îi trebuie 243 de zile pentru a primi o autorizaţie de construcţie, comparativ cu 38 de zile în Finlanda, respectiv 677 zile în Cipru.
- Pentru înregistrarea unei proprietăţi este nevoie de 8 proceduri în România.

Taxele în România

O companie mică sau medie din România trebuie să facă 113 plăţi pe an pentru taxele pe care le are de achitat statului, nivel maxim al plăţilor de efectuat în interiorul Uniunii Europene. În Suedia, o companie trebuie să facă doar 2 plăţi pe an în acelaşi scop.

Pentru a achita taxele, firmele româneşti folosesc 202 ore pe an, faţă de 59 ore pe an în Luxemburg sau 616 ore în Bulgaria. Taxele totale se ridică la 44,6% din profit în România, comparativ cu 20,9% din profit în Luxemburg sau la 68,4% din profit în Italia.

Pentru a recupera o datorie comercială prin intermediul unei instanţe de judecată, o firmă din România are nevoie de 512 zile. Acest proces durează cel mai puţin (275 de zile) în Lituania, în timp ce pentru a recupera o datorie comercială în instanţă în Slovenia durează cel mai mult (1.290 de zile).

Costul pentru un proces de faliment este de 11% din valoarea proprietăţii în România, faţă de 4% în Belgia, Danemarca, Finlanda şi Olanda, respectiv 22% în Italia. Rata de recuperare este de 28,5 cenţi la un dolar în România, comparativ cu 87,3 cenţi la un dolar în Finlanda, respectiv numai 20,9 cenţi la dolar în Cehia.

Din cele 183 de economii luate în considerare de Banca Mondială, 46 sunt din Africa subsahariană, 32 din America Latină şi Caraibe, 27 din Estul Europei şi Asia Centrală, 24 şi Estul Asiei şi zona Pacificului, 19 din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, 8 în Asia de Sud, precum şi 27 de state din Organizaţie pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite