În 2009, România nu va mai fi „tigrul Estului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii reduc drastic estimările de creştere economică pentru anul viitor. Creşterea economică se va înjumătăţi în 2009 faţă de 2008, estimează atât Economist Intelligence Unit, cât şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Observând evoluţia economică din ultima perioadă, nu numai agenţiile de rating, ci şi economiştii altor instituţii financiare internaţionale şi-au revizuit drastic aşteptările privind România.

În ultimul său raport privind tranziţia, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) prognozează că în 2009 creşterea economică în ţările în care operează această instituţie se va diminua semnificativ.

Încetinirea economică şi turbulenţele de pe piaţa financiară mondială sunt principalele argumente ale analiştilor.

Vom fi la mijlocul clasamentului

Pentru România, BERD se aşteaptă la o creştere economică de numai 3% în 2009, în timp ce pentru ţările vecine se prognozează creşteri de la 0,5% (Ungaria) şi 4,1% (Republica Moldova).

 „România continuă să aibă perspective favorabile pe termen lung, deşi pe termen scurt va cunoaşte o reducere a creşterii sale economice.

Principalele provocări cărora va trebui să le facă faţă vor fi menţinerea disciplinei fiscale şi atragerea de noi investiţii în companii şi în infrastructură“, a apreciat economistul BERD pentru Europa de Sud-Est, Peter Sanfey.

Risc mai mare de „aterizare dură“

Riscul unei „aterizări dure“ a economiei s-a amplificat, iar România s-ar putea confrunta anul viitor cu o scădere drastică a intrărilor de capital şi o contracţie puternică a creşterii economice, până la 2,6%, consideră Economist Intelligence Unit (EIU).

„Toate eforturile României pentru a realiza o «aterizare lină», adică o reducere graduală a inflaţiei şi a deficitului de cont curent fără a induce o contracţie puternică a creşterii economice s-au amplificat, conducând la o corecţie puternică a politicilor şi la o posibilă recesiune“, a declarat Joan Hoey, analist pentru Europa de Est al Economist Intelligence Unit.

Deşi prognoza EIU indică o creştere de 2,6% pentru anul viitor, Hoey nu exclude ca economia României să intre în recesiune, sub impactul scăderii intrărilor de capital şi ca urmare a creşterii aversiunii faţă de risc a investitorilor pentru ţările est-europene.

Creditele, pe pantă descrescătoare

Ritmul de creştere al creditului neguvernamental, raportat la luna similară din 2007, s-a redus în octombrie la 44,8%, comparativ cu 50,5% în septembrie, până la nivelul de 193,06 miliarde lei, potrivit Băncii Naţionale a României.

Creditul neguvernamental acordat de instituţiile de credit s-a redus în luna octombrie cu 0,6 la sută faţă de septembrie, în condiţiile în care împrumuturile în lei au avansat cu 0,6% (-0,4% în termeni reali), iar cele în valută, exprimate în monedă naţională, au scăzut cu 1,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite