România, încurajată să joace tare cartea energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu KPMG recomandă guvernului înfiinţarea unei companii puternice pe plan regional. Proiectul guvernului de a înfiinţa o companie energetică naţională, puternică la nivel regional,

Un studiu KPMG recomandă guvernului înfiinţarea unei companii puternice pe plan regional.

Proiectul guvernului de a înfiinţa o companie energetică naţională, puternică la nivel regional, şi-a găsit un susţinător neaşteptat în firma de audit KPMG.

În timp ce adversarii cei mai vehemenţi par a fi chiar jucătorii din domeniu, KPMG recomandă această variantă drept cea mai indicată soluţie pentru scăderea preţului de producţie a energiei şi creşterea calităţii serviciilor.

Decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu de a întârzia iniţierea procesului de privatizare în sectorul producţiei de energie a nemulţumit investitorii străini de pe piaţa românească şi o parte a analiştilor.

Nevoia urgentă de investiţii mai ales în cazul complexurilor energetice, lipsa competiţiei şi controlul preţurilor au fost motivele pentru care au apărut critici destul de dure la adresa proiectului Executivului de a înfiinţa un "campion energetic" naţional, unind părţi de producţie cu distribuţia de electricitate rămasă de stat.

Ideea ca România să aibă o companie energetică puternică la nivel regional este însă susţinută de KPMG, într-o analiză comandată de Electrica în acest sens. Argumentul adus de auditor, în studiul său, ajuns în posesia ziarului "Adevărul", este că odată cu existenţa acestei noi companii, condiţiile de piaţă vor fi mai transparente şi mai predictibile, crescând astfel apetitul pentru investiţii în sectorul de electricitate din România.

Mai mult, independenţa companiei faţă de stat va majora nivelul acestor investiţii. "Opţiunea creării unui jucător energetic puternic naţional sau regional va servi mai bine obiectivele asigurării aprovizionării cu electricitate a României, în condiţii de eficienţă, securitate şi sustenabilitate. Crearea uneii companii puternice la nivel naţional sau regional este recomandată", arată KMPG.

Profit de 800 milioane de euro într-un an Firma de audit analizează în studiul său trei variante de înfiinţare a noii companii, în funcţie de capacitatea totală instalată de producţie: să fie un jucător naţional, un jucător naţional puternic, respectiv un actor regional. Portofoliul de resurse este diversificat în fiecare variantă, de la cărbune, gaz, energie hidro, regenerabile.

Dintre cele trei variante analizate, cel mai bun punctaj l-a obţinut cea de-a treia, a înfiinţării unui actor regional. La un necesar total de investiţii de 2 miliarde de euro până în 2012, noua entitate ar urma să obţină, în acelaşi an, un profit net de 800 milioane de euro.

Şi în această ultimă variantă sunt luate în calcul două tipuri de structuri. Prima ar urma să includă Unităţile 1 şi 2 operate de Nuclearelectrica, complexul energetic Rovinari, Porţile de Fier I şi II, Sucursala Hidrocentrale (SH) Cluj şi SH Sibiu.

La acestea se vor adăuga investiţii noi în: microhidrocentrale de 25 MW, o centrală pe biomasă de 300 MW, una eoliană de 100 MW, o centrală pe gaz de 300 MW şi centrala de pompaj de 1.000 MW. Capacitatea totală instalată al acestei entităţi ar fi de 5.595 MW. "Portofoliul diversificat de resurse reduce riscurile legate de preţul combustibililor şi are un rol important în asigurarea securităţii în aprovizionare", arată KPMG.

A zecea companie pe plan european A doua structură luată în calcul este fără cele două reactoare de la Cernavodă, care ar urma să fie înlocuite de CE Turceni (1.650 MW). Această entitate ar avea deci o capacitate de producţie de 5.831 MW. Investiţiile ar urma să fie asigurate de fondurile strânse din privatizările anterioare, dar şi din credite.

Potrivit KPMG, noua structură energetică, aşa cum apare în cea de-a treia variantă, ar urma să ocupe poziţia a zecea în topul companiilor europene de profil, în funcţie de capacitatea de producţie, după cehii de la CEZ şi britanicii de la Centrica. Controlând 24% din capacitatea totală instalată de producţie din România, "campionul energetic" s-ar afla sub media europeană, în care un singur producător deţine 55% din piaţă.

"Integrarea pe verticală a unei companii şi păstrarea acesteia sub controlul statului este o practică obişnuită în sectorul energetic european", arată KPMG. Auditorul dă ca exemple firma cehă CEZ, controlată în proporţie de 68% de stat, Electricite de France, unde statul deţine aproape 90%, Enel - cu peste 30% în administrarea statului italian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite