România, o ţară în concediu medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, o ţară în concediu medical
România, o ţară în concediu medical

Din cele şase milioane de angajaţi din România, două milioane şi-au luat, în 2009, concediu de boală. Potrivit datelor de la Casa de Sănătate, de la începutul anului, cele mai multe concedii medicale raportate la numărul de salariaţi au fost date în judeţele Dolj, Arad şi Olt.

Concedii şi indemnizaţii în perioada 1.01.2008- .04.2009


Mai citeşte şi:


La Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost înregistrate, de la începutul acestui an, peste 1.970.000 de concedii medicale, cu 40.000 mai multe faţă de sfârşitul anului trecut. Practic, cel puţin unul din trei angajaţi din sistemul public sau privat a stat acasă în concediu de boală.

Doljul, pe locul I

Doljul este un judeţ fruntaş la concediile medicale înregistrate anul acesta, potrivit datelor oficiale. Astfel, la 100.000 de angajaţi înregistraţi, în Dolj s-au acordat 90.000 de concedii medicale.

Pe locul al doilea se situează arădenii. La 130.000 de angajaţi, la firmele din oraşul de pe Mureş s-au luat 82.000 de concedii medicale, adică, în medie, un concediu la două persoane angajate.

Pe locul trei, cu 34.000 de concedii medicale la 71.000 de angajaţi, se află judeţul Olt.

Reprezentanţii CNAS spun că această creştere a numărului de concedii medicale poate avea mai multe cauze. „Nu se poate să nu observăm că numărul scutirilor medicale a crescut fără ca gradul general de morbiditate al populaţiei ţării să fi înregistrat vreo evoluţie semnificativă în ultimii doi ani. Nu de puţine ori lumea vorbeşte despre concedii medicale obţinute, ca să spunem aşa, pe ochi frumoşi“, afirmă Augustus Costache, purtător de cuvânt la CNAS. Un concediu medical poate fi acordat pe minimum trei zile şi maximum 183.

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj anunţă că va controla dacă medicii de familie din judeţ au respectat legea atunci când au semnat concedii medicale pe bandă rulantă, deşi directoarea CJAS Dolj, Alina Tănăsescu, susţine că nu ştia de situaţia cuprinsă în raportul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„O să vedem, după ce vom strânge datele, ce medic a dat cele mai multe concedii şi vom face controale să vedem dacă bolnavii erau doar închipuiţi. Oricum, nu cred că s-ar justifica o astfel de situaţie pe 2008, având în vedere faptul că atunci nu era criză şi, deci, nici foarte mulţi şomeri“, a spus Alina Tănăsescu.

Troc cu patronii: medical în loc de leafă

Ioan Precup, medic şef în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad, apreciază că unul dintre motivele care ar fi generat valul de concedii medicale este chiar criza economică. Ea îi determină pe angajatori să încurajeze oamenii să stea acasă pe motive medicale. Tocmai de aceea,  prea puţini patroni au cerut verificarea concediilor medicale ale angajaţilor.

„Dacă patronii au mult de lucru, ne solicită verificarea concediilor. Dar dacă nu au prea multe comenzi, de multe ori le recomandă angajaţilor să-şi ia concedii medicale“, a spus Ioan Precup.

O altă explicaţie este legată de raportările pe care le fac firmele. Sunt multe care au puncte de lucru în alte judeţe, iar concediile medicale de acolo se centralizează la CJAS Arad. Conform statisticilor, concediile medicale emise de doctorii arădeni însumează lunar  50.000 de zile. „Cifra include toate tipurile de concedii medicale acordate de cei 260 de medici arădeni“, a explicat dr. Ioan Precup.

Truc împotriva concedierii

Reprezentanţii CJAS Hunedoara spun că în acest an sunt de două ori mai mulţi angajatori care  cred că scutirile medicale ale salariaţilor sunt false. Potrivit lui Doinel Crişan, directorul medical al CJAS, în 2009 sunt contestate peste 150.000 de zile de concediu medical. Motivul ar fi că oamenii încearcă să se apere de disponibilizări.

„Cea mai acută situaţie pare a fi la Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, unde administraţia contestă 90.000 de zile de concediu în ultimele şase luni“, a mai spus Doinel Crişan. „Zilnic, un miner din zece nu se prezintă la muncă invocând motive medicale“, a declarat Constantin Jujan, director. Daniel Guţă

Bolnavii vor fi verificaţi cu poliţia

Ministrul Sănătaţii, Ion Bazac, intenţionează ca, de la 1 ianuarie 2010, să aplice un nou proiect prin care să-i verifice pe angajaţii care îşi iau concediu medical. „Am să folosesc modelul italian, unde lucrurile sunt clare şi transparente. Cine este în concediu de boală este fie internat, fie bolnav la domiciliu. Dacă nu se află într-una dintre cele două situaţii, atunci ceva nu este în regulă şi acest lucru va fi penalizat. Iar controlul va fi făcut de poliţie“, a declarat ministrul Bazac.

Astfel, salariaţii care se folosesc de concediul medical pentru a-şi rezolva probleme personale sau pentru a intra clandestin în vacanţă vor fi amendaţi de poliţie.

Ion Bazac spune că aceste controale se fac în mai multe ţări din Europa. România are nevoie de un astfel de proiect deoarece, în 2009, nota de plată a concediilor medicale se ridică la peste un miliard de lei din bugetul asigurărilor de sănătate.

Amendă pentru vacanţa clandestină

„În Italia poliţia verifică dacă bolnavul este în evidenţa vreunui spital. Dacă nu îl găseşte nici acasă, se anulează concediul şi bolnavul închipuit este amendat. Acest lucru îl voi impune şi în România“, a precizat Bazac.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite