Videanu: Marile companii din România vor avea probleme de finanţare în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

Anul viitor va fi foarte dificil pentru marile companii din România din punctul de vedere al finanţării, întrucât băncile au o reţinere în a credita economia românească, a declarat astăzi ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, o soluţie pentru revitalizarea economiei româneşti este acordarea de garanţii de stat pentru aceste credite.

"Prefer să dăm un volum mare de garanţii, chiar cu riscul ca acestea să nu fie performante şi să intre în deficitul bugetar", a spus ministrul.

În opinia sa, facilitarea acordării unor credite pentru companii reprezintă o reducere a costurilor de creditare, odată cu diminuarea şi urgentarea investiţiilor necesare. "Trebuie să ţinem în viaţă sectoarele importante, odată cu respectarea criteriilor europene de acordare a ajutoarelor de stat", susţine Videanu.

Videanu a dat exemplu garanţiile pe care ministerul vrea să le acorde Oltchim şi Rafo. "Fără aceste garanţii nu putem resuscita sectorul petrochimic, care este foarte important în România. Vrem, nu vrem, întreaga economie se polarizează în jurul marilor producători industriali, la fel cum se întâmplă şi în Europa", a adăugat oficialul.

"După primele discuţiii cu Consiliul Concurenţei (pe marginea acordării de garanţii pentru Oltchim şi Rafo - n.r.), încercăm să corectăm impulsul iniţial al Ministerului Economiei şi al celor două companii şi să luăm în consideraţie principiile europene de acordare a ajutoarelor de stat", a arătat ministrul.

Ford primeşte cea mai mare garanţie de stat din România

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, instituţia pe care o reprezintă a început discuţiile informale cu Comisia Europeană pe tema acordării rafinăriei Rafo Oneşti a unor garanţii în valoare de 80% din creditul de 330 de milioane de euro de care are nevoie compania pentru a se restructura.

Chiriţoiu a mai spus că cea mai mare garanţie de stat acordată în România, cea pentru Ford, în valoare de 320 de milioane de euro, va fi aprobată în această săptămână de Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite