În România, criza se va prelungi până în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România, criza se va prelungi până în 2010
În România, criza se va prelungi până în 2010

 În luna iulie, activitatea din construcţii a scăzut în România cu 9%, în raport cu luna anterioară, faţă de un declin de 1,1% în Uniunea Europeană. În plus, datele statistice oficiale relevă faptul că numărul tranzacţiilor imobiliare înscrise în Cartea funciară în primele şase luni din 2009 a scăzut cu 26,25% faţă de perioada similară a anului trecut.

„Dinamica înregistrată de sectorul construcţiilor şi domeniul imobiliar sunt indicatori extrem de importanţi privind finalul crizei în orice ţară, iar România nu face excepţie, cu atât mai mult cu cât, similar Spaniei, creşterea economică din perioada anterioară s-a bazat prea mult pe aceste segmente. Dintre toate ţările blocului comunitar, în luna iulie, România a înregistrat cea mai puternică scădere a activităţii in sectorul construcţiilor, comparativ cu luna precedentă. Chiar dacă, aşa cum e de dorit, viitoarea creştere economică – de după criză- va fi mai echilibrată şi bazată pe mai multe sectoare de activitate- această evoluţie este un semnal clar privind finalul îndepărtat al crizei”, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est. 

Analiştii de la X- Trade Brokers subliniază că ultimele date statistice privind sectorul construcţiilor sunt indicatori  ai prelungirii crizei: în trimestrul al doilea, construcţiile au cunoscut un declin record, de 14,2% faţă de primele trei luni ale anului.

În situaţii similare, de contracţii lunare accentuate pe acelaşi sector, se regăsesc şi alte state membre precum Slovenia (-4,6%) şi Spania (-4,1%). Cel mai apropiat de România este cazul Spaniei, a cărei economie s-a dovedit a fi foarte vulnerabilă faţă de criza mondială deoarece s-a bazat la rândul său prea mult pe volumul de activitate din imobiliare. În prezent, Spania, cândva ţara cu cel mai rapid ritm de creştere din zona euro, suferă o gravă încetinire economică semnalând o contracţie de 4,1% în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) coborând cu 1% faţă de primele trei luni ale acestui an.

O dinamică ridicată a sectorului de construcţii este un semnal clar privind creşterea economică a unei ţări, dată fiind cererea manifestată atât de persoanele fizice în ceea ce priveşte spaţiile locative, cât şi cea din partea companiilor, pentru spaţii de birouri şi facilităţi de producţie. „În România atenţia rămâne însă în prezent îndreptată în mod excesiv şi nesănătos asupra construcţiilor. Spania este un bun exemplu în acest sens, dacă mai era nevoie, având în vedere faptul că România însăşi simte efectele axării unitare asupra unui domeniu. Credem că, în viitoarea creştere economică ce va urma finalului crizei, construcţiile şi domeniul imobiliar vor cunoaşte o inerţie şi vor evolua pozitiv la ceva timp după revenirea altor sectoare, iar acest lucru va fi benefic economiei româneşti în ansamblu, care va avea o structură de creştere mai echilibrată”, a arătat Victor Safta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite