România şi Bulgaria, riscante pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii interesaţi de România şi Bulgaria trebuie să facă faţă în continuare unor riscuri mai mari decât în ţările care au aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004. Potrivit

Investitorii interesaţi de România şi Bulgaria trebuie să facă faţă în continuare unor riscuri mai mari decât în ţările care au aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004.

Potrivit cotidianului britanic "Financial Times" (FT), chiar şi în perioada comunistă existau difererenţe importante între statele din Europa de Est şi din fosta Uniune Sovietică în ceea ce priveşte riscurile asumate de investitori şi parteneri comerciali. În prezent, aceste diferenţe se remarcă mai ales la nivelul experienţei şi al practicii comerciale.

Totuşi, potenţialul economic al celor două state este foarte mare, mai ales în cazul României, precizează FT. Însă chiar şi în aceste condiţii, publicaţia britanică notează că România nu are încă o situaţie economică şi politică stabilă. Anul trecut, România a raportat o creştere cu 7,7% a PIB, economia dând semne de supraîncâlzire, în condiţiile în care cheltuielile publice şi private au avansat rapid, iar deficitul de cont curent a urcat la 11,6% din PIB.

În schimb, cele opt state din Europa Centrală şi zona baltică, membre UE din 2004, sunt din ce în ce mai integrate în economia Europei de Vest şi în special a Germaniei. Potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană în această vară, atât România, cât şi Bulgaria se confruntă cu probleme serioase legate de corupţie, iar în cazul Bulgariei există numeroase semne de întrebare în ceea ce priveşte crima organizată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite