Român cu afaceri de succes în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consorţiul CERTO este cea mai puternică structură care se ocupă de acoperişuri în nordul Italiei. Cel mai tânăr şi cel mai bogat român din Italia, Iulian Frâncu, a dezvoltat în doar 10 ani o afacere care i-a adus nu doar renume, ci şi importante resurse materiale.

”Am început de tânăr şi cu disperare”, mărturiseşte patronul firmei Dieffe Coperture din Torino. Acum, la 38 de ani, pe lângă firma înfiinţată în 1998, este preşedintele consorţiului de construcţii CERTO şi acţionar principal în mai multe societăţi imobiliare din Italia şi din România. Povestea sa începe în anii dificili ai emigraţiei româneşti în Italia, în perioada în care numărul românilor din Peninsulă era de ordinul zecilor de mii.

După trei ani în care a lucrat ca angajat al unei firme de construcţii italiene, Iulian Frâncu a înfiinţat în 1998 propriul business, ”Dieffe Coperture”.

S-a născut apoi ideea consorţiului de construcţii. ”Într-un anumit punct am întâmpinat un mare obstacol: nu puteam prelua lucrări complexe”, povesteşte Frâncu. Comenzi ale marilor companii sau ale regiilor de stat, precum FIAT sau Căile Ferate, au obligat astfel întreprinzătorul român să pună bazele a ceea ce mai târziu devenea Consorţiul CERTO. Din acesta fac parte în prezent 54 de firme, care îşi împart lucrările sau cooperează, în funcţie de competenţă. Acestea sunt prezente lunar, în medie, pe circa 20 de şantiere.

Afaceri şi în România

Dieffe Coperture a înregistrat anul trecut un profit net de 7,6 milioane de euro, iar Consorţiul CERTO este cea mai puternică structură care se ocupă de acoperişuri din nordul Italiei.

”Ultima licitaţie importantă câştigată a fost cea a Teatrului de Vară din Bacău, o lucrare de 2,5 milioane de euro”, explică Frâncu. El spune că licitaţia a fost complicată şi dificil de pus în practică din cauza birocraţiei româneşti. Au fost implicate două persoane, timp de o lună, doar pentru a înţelege care sunt specificaţiile tehnice ale licitaţiei şi documentaţia necesară, mai spune omul de afaceri. O achiziţie importantă este cea a unei clădiri aflate în centrul oraşului Iaşi, tranzacţie de 2,4 milioane euro.

Restructurarea acesteia necesită o investiţie de circa 11 milioane de euro. Omul de afaceri intenţionează să o transforme în sediu pentru birouri, suprafaţa totală fiind de 6.500 mp.

Ziare pentru emigranţi

Iulian Frâncu nu neglijează comunitatea din care face parte şi a decis anul trecut să înfiinţeze asociaţia Carpatina şi un ziar destinat românilor din Italia: ”Obiectiv”.

”Eu sunt proprietarul de suflet şi finanţatorul acestui ziar. În rest, nu mă bag în politica editorială. Nu am participat nici măcar la o şedinţă de redacţie”, mărturiseşte Frâncu. Antreprenorul este un activ susţinător al întoarcerii românilor acasă. ”Eu sunt prins aici de afacere, însă dacă aş putea m-aş întoarce în România şi mâine. În acest sens îmi încurajez muncitorii să se întoarcă în ţară”, spune acesta.

În prezent, 14 familii s-au întors şi lucrează în continuare pentru CERTO sau pentru Dieffe din România, având salarii la nivelul celor din Italia. ”Cel mai mic salariu este de 700 euro pentru un muncitor necalificat”, menţionează Frâncu.

image

Eu sunt prins aici de afacere, însă dacă aş putea m-aş întoarce în România şi mâine. În acest sens îmi încurajez muncitorii să se întoarcă în ţară.

image


Iulian Frâncu
patron Dieffe Coperture din Torino

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite