Rezervele petroliere ale Irakului sunt de două ori mai mari decât se credea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara măcinată de război are însă nevoie de investiţii străine de 25 miliarde de dolari pentru a-şi mări producţia Irakul stă pe rezerve nedescoperite de petrol de 100 miliarde de

Ţara măcinată de război are însă nevoie de investiţii străine de 25 miliarde de dolari pentru a-şi mări producţia

Irakul stă pe rezerve nedescoperite de petrol de 100 miliarde de barili, adică de două ori mai mari decât se estimase până acum. Dacă aceste rezerve ar fi exploatate, Irakul ar detrona Arabia Saudită de pe poziţia de cel mai mare producător de petrol din lume.

Acestea sunt concluziile celui mai amplu studiu independent al resurselor irakiene efectuat de la invazia americanilor din 2003 şi până astăzi. Potrivit analiştilor de la firma de consultanţă IHS, care a efectuat acest studiu, rezervele de petrol deja cunoscute ale Irakului se ridică la 116 miliarde de barili, la care se adaugă rezerve încă nedescoperite de 100 miliarde de barili. Dacă estimarea se va confirma, chiar şi cu rezervele deja cunoscute, Irakul va întrece Iranul în topul ţărilor cu cele mai mari rezerve petroliere.

Producţia unui baril de petrol costă doi dolari

Studiul mai arată că producţia ţării ar putea creşte de la aproape două milioane de barili pe zi la patru milioane de barili în decursul următorilor cinci ani şi ulterior la şase milioane de barili pe zi. Asta cu condiţia ca străinii să investească aici.

Guvernul de la Bagdad spune că marile companii petroliere din afară ar trebui să investească 20-25 miliarde de dolari pentru ca Irakul să producă la capacitate maximă. "Rezervele Irakului sunt cu siguranţă fenomenale. Bineînţeles, securitatea este o problemă. Dar odată creată infrastructura, petrolul ar ieşi din pământ destul de ieftin", comentează preşedintele IHS, Ron Mobed, citat de BBC. Costurile de producţie sunt mici în Irak, în comparaţie cu cele ale exploatărilor de pe platforme marine. IHS estimează că producţia unui baril de petrol irakian costă până la 2 dolari. Cu toate acestea, dezvoltarea industriei petrolului rămâne o problemă dificilă într-o ţară în care grupurile etnice sunt în conflict deschis. Potrivit raportului, principalele exploatări petroliere irakiene, situate în nordul ţării, la Kirkuk, şi în sud, la Rumaila, nu funcţionează la capacitate maximă. Şi asta în parte din cauza pagubelor produse de război. Din cele 78 de câmpuri petroliere identificate drept comerciale de către guvernul de la Bagdad, doar 27 produc în prezent. Alte 25 nu au fost exploatate, dar pot produce petrol, iar 26 nu sunt încă dezvoltate, iar până la producţie mai durează, arată "Financial Times".

Toate marile companii străine vor să se întoarcă în Irak

Până acum, toate marile companii petroliere străine, dar şi cele mici, şi-au exprimat interesul de a lucra în Irak. Shell este deja primul mare jucător care revine în această ţară, chiar dacă, deocamdată, pentru un proiect de extracţie a gazelor naturale. Oficialii irakieni insistă însă că bogăţia ţării va rămâne pe mâini irakiene şi de ea vor beneficia toate comunităţile etnice. Parlamentul va dezbate săptămâna viitoare un controversat proiect de lege, menit să stabilească tocmai modul în care vor fi gestionate rezervele de petrol ale ţării. "Irakul nu va renunţa sub nicio formă la autoritatea şi controlul său asupra resurselor naturale pe care le are", a afirmat recent ministrul irakian al petrolului, Hussein Shahristani. Regiunea kurdă a respins deja unele din propunerile proiectului şi a ameninţat că dacă până la sfârşitul lunii mai legea petrolului nu va trece de parlament, atunci guvernul regional de aici va încheia propriile sale contracte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite