Retrocedările de pe Valea Trotuşului, blocate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retrocedările de  pe Valea Trotuşului, blocate ilegal
Retrocedările de pe Valea Trotuşului, blocate ilegal

Câteva zeci de familii ale unor veterani de război se mai luptă şi azi cu statul pentru a-şi primi drepturile imobiliare. După 1945, regimul comunist a amânat atribuirea unor terenuri ce se cuveneau veteranilor de război din judeţul Bacău. Birocraţia de acum continuă tergiversarea lucrurilor.

Imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, autorităţile statului au întocmit liste cu veteranii care urmau să primească despăgubiri sub forma unor proprietăţi imobiliare, mai precis terenuri agricole.

La fel s-a procedat şi în judeţul Bacău, dar procesul de împroprietărire s-a blocat odată cu instaurarea regimului comunist, care – după cum ştim – acţiona în sens diametral opus ideii de proprietate. Au rămas, astfel, fără pământurile promise câteva zeci de oameni, deşi ei luptaseră pe front.

Verificatorii şi-au depăşit competenţele

În perioada postdecembristă, mai multe familii ale veteranilor din Bacău au făcut demersurile necesare pentru a primi respectivele terenuri şi – până la un punct – nu au întâmpinat mari dificultăţi, dată fiind recunoaşterea unanimă a meritelor acestor oameni.

Listele întocmite în 1945 au fost recuperate, iar documentaţiile de atribuire au fost elaborate potrivit legislaţiei actuale. Cu toate acestea, o autoritate a statului s-a opus sistematic împroprietăririi: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Suceava. Instituţia este abilitată doar să verifice tehnic dosarele beneficiarilor, nu şi să dea verdicte asupra oportunităţii retrocedărilor.

Potrivit documentelor obţinute exclusiv de „Adevărul“, ITRSV Suceava a blocat procesul de împroprietărire învocând o notă internă a Ministerului Agriculturii, datând din anul 2005, dar de fapt în spatele acestui blocaj stau interesele imobiliare ale unor cercuri apropiate conducerii de atunci a ministerului.

După mai mulţi ani de aşteptări, în 2008 a apărut şi o lege prin care veteranilor aflaţi în situaţia celor de pe Valea Trotuşului (existenţi pe liste, dar rămaşi fără despăgubiri) li s-a recunoscut dreptul de împroprietărire. Ei bine, chiar şi în faţa acestei legi, ITRSV Suceava s-a opus şi se opune în continuare procesului de punere în proprietate, exasperând familiile veteranilor.

Cerinţe şi amânări fără rost

Reprezentanţii pădurenilor de pe Valea Trotuşului spun că din partea ITRSV Suceava li s-au cerut tot felul de hârtii şi documente în plus, fără niciun rost, dar cu scopul vădit de a se tergiversa retrocedările. Iar la ultima solicitare, formulată în luna iunie prin Oficiul Judeţean de Cadastru, ITRSV nu a răspuns nici până azi, cu toate că termenul legal pentru un răspuns era de 30 de zile.

„Toate acestea denotă o rea-voinţă care nu se explică decât prin interesele obscure ce domină ITRSV Suceava“, conchid reprezentanţii familiilor de veterani.

La recurs se va tranşa soarta pădurilor

În legătură cu cele semnalate mai sus, şeful ITRSV Suceava, Costel Girigan, ne-a declarat că, deocamdată, se simte „obligat“ să blocheze procesul de retrocedare.

„Oamenii aceia ar trebui să primească păşuni, nu păduri“, crede Girigan. Dar „dacă instanţa va hotărî în mod irevocabil că terenurile trebuie retrocedate, atunci voi semna documentaţia de intrare în proprietate“. Costel Girigan spune că a făcut recurs împotriva celor ce au chemat ITRSV Suceava în judecată (n.n. – şi au câştigat procesele în toate etapele de până acum), iar dacă sentinţa finală va fi favorabilă retrocedărilor „nu voi mai avea niciun motiv să mă opun“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite