Sterling Resources vrea despăgubiri de la Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii companiei canadiene spun că Romgaz nu le poate deveni partener în concesiunile din Marea Neagră fără returnarea unei cote din investiţiile realizate anterior. Romgaz poate intra în parteneriatul cu Sterling doar dacă îşi negociază participaţia, ca în orice asociere comercială.

Romgaz trebuie să returneze companiei Sterling o parte din investiţiile realizate de canadieni în perimetrele din Marea Neagră, dacă doreşte să devină partener în aceste concesiuni, a declarat, pentru „Adevărul“, Stephen Birrell, vicepreşedintele Sterling Resources.

Compania canadiană a investit, până în prezent, aproximativ 55 de milioane de euro în activităţile din Marea Neagră, iar cota pe care Romgaz ar trebui să o plătească va fi stabilită în funcţie de participaţia pe care o va obţine în urma negocierilor.

„Conform legislaţiei româneşti şi a celei europene, oricare parte din contract este obligată să împartă drepturile, beneficiile şi obligaţiile contractuale şi ale contractului comun de operare, care stipulează că trebuie să-şi plătească partea aferentă cu toate costurile din trecut şi din viitor“, a arătat Birrell.

Anularea contractului, imposibilă

Pe de altă parte, preşedintele Agenţiei pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu, declarase, în urmă cu o lună, că Sterling avea toate obligaţiile legate de explorare, urmând ca, în cazul unei asocieri cu Romgaz, cele două companii să împartă costurile de producţie.

Oficialul Sterling a explicat că este imposibil din punct de vedere legal ca ultimele acte adiţionale ale contractului să fie reziliate, astfel încât statului să îi revină 45% din producţia de ţiţei.“

Nu avem cunoştinţă de vreun temei legal pentru revocarea contractului ori a anulării actului adiţional 11. Acesta din urmă stipulează în mod clar că orice amendamente la clauzele contractuale pot fi efectuate doar cu acordul ambelor părţi“, susţine Birrell.

Un nou partener

Sterling a perfectat deja o astfel de tranzacţie cu compania Melrose Resources, prin care aceasta primeşte 32,5% din licenţă, însă asocierea are nevoie de avizul ANRM.

În baza acestui acord, Melrose va plăti în numele Sterling între 75 şi 90 de milioane de dolari din costurile de dezvoltare, precum cele cu servicii şi echipamente, a menţionat Birrell.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite