Regia Pădurilor, jefuită ca-n codru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcurile naţionale şi cabanele forestiere, la dispoziţia speculatorilor imobiliari Alarmă de gradul zero în rândurile forestierilor: "spargerea" Regiei Naţionale a Pădurilor va declanşa

Parcurile naţionale şi cabanele forestiere, la dispoziţia speculatorilor imobiliari

Alarmă de gradul zero în rândurile forestierilor: "spargerea" Regiei Naţionale a Pădurilor va declanşa vânătoarea de clădiri şi terenuri cu maxim potenţial turistic.

Cheile Bicazului, Porţile de Fier, Defileul Jiului, Retezat, Piatra Craiului, Apuseni, Rodna, Călimani, Balta Mică a Brăilei... Acestea sunt doar câteva parcuri naturale naţionale care ar urma, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Agriculturii, să iasă de sub administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi să ia, astfel, calea speculaţiilor imobiliare.

Lor li se adaugă alte obiective deosebit de "interesante" din acest punct de vedere, dintre care amintim Silvafruct Piatra Neamţ (companie care produce sucuri din fructe de pădure) sau unitatea de industrializare a lemnului din Bucureşti, aflate tot în "parohia" Romsilva. Faptul că astfel de proprietăţi urmează a fi externalizate este văzut ca un pericol pentru pădurile şi siturile forestiere româneşti, dată fiind furia defrişărilor de care au scăpat - după cum ştim cu toţii - doar suprafeţele rămase la stat. Patrimoniul Romsilva, estimat doar ca valoare contabilă la 92,3 milioane de lei, urmează a fi predat noilor unităţi economice (rezultate din restructurarea Regiei) după 60 de zile de la intrarea în vigoare a viitorului act normativ.

Mai sunt vizate şi cele aproximativ 240 de cabane forestiere - desigur, cu terenurile adiacente - care vor deveni, astfel, ţinte imobiliare relativ uşor de nimerit de către vânătorii de asemenea oportunităţi.

Asociaţiile de pădurari contraatacă

Conducerea Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP), care ne-a prezentat, ieri, detaliile proiectului normativ în cauză, va contesta pe toate căile această iniţiativă, arătând că fondul forestier nu va mai putea fi salvat dacă iese din administrarea Romsilva. "Avem programată pentru ziua de luni, 19 mai, o întâlnire cu ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, căruia îi vom explica în ce constă pericolul acestor externalizări. Solicităm ministerului să stopeze procedurile de avizare a proiectului de HG, având în vedere prejudiciile deosebit de grave care se pot aduce sectorului silvic şi Regiei Romsilva", ne-a declarat preşedintele FAP, Marian Stoicescu.

El nu-şi explică "de ce, după investiţii de ordinul milioanelor de euro, din sursele Regiei, alocate în parcurile naturale, cabanele de vânătoare şi celelalte obiective, statul vrea să renunţe la ele cu atâta uşurinţă".

92,3 milioane lei

Reprezintă valoarea strict contabilă a patrimoniului Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, evaluată la jumătatea anului trecut

Ineficienţa economică, motiv insuficient pentru vânzare

"Odată trecute din patrimoniul Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva în patrimoniul noilor unităţi, aceste obiective, unele de importanţă naţională, pot fi înstrăinate prin vânzare sau concesionare pe zeci de ani sub motivul eficientizării activităţii", avertizează liderul Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor. El precizează că este vorba despre zeci de cabane de vânătoare modernizate la standarde europene, gatere şi instalaţii de debitat şi de prelucrat masa lemnoasă, sedii de Parcuri Naţionale şi sedii de Parcuri Naturale.

Etapele reorganizării Romsilva


- Constituirea de unităţi economice cu personalitate juridică separată de Regie

- Formarea unor structuri organizatorice proprii, la nivelul fiecărei unităţi noi

- Împărţirea patrimoniului şi distribuirea "feliilor" către noile unităţi. În cazul ineficienţei economice, privatizarea companiilor nerentabile

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite