Reducerea poluării ameninţă investiţii de două miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea plafonului de CO2, dictată de la Bruxelles, ar putea duce şi la pierderea a 20.000 de locuri de muncă. Costuri suplimentare, profituri mai mici, disponibilizări de personal, pierderea

Scăderea plafonului de CO2, dictată de la Bruxelles, ar putea duce şi la pierderea a 20.000 de locuri de muncă.

Costuri suplimentare, profituri mai mici, disponibilizări de personal, pierderea terenului în faţa importurilor ieftine - aşa arată perspectiva "postpoluare" pentru circa 200 de companii româneşti.

Diminuarea producţiei în toate sectoarele industriale, de aici creşterea importurilor şi adâncirea deficitului comercial. Reducerea investiţiilor tehnologice şi de mediu. Pierderi de investiţii de 1,5-2 miliarde de euro, prin imposibilitatea acordării de certificate pentru nou-veniţii în piaţă.

Pierderi de 20.000 de locuri de muncă. Aşa arată o primă evaluare realizată de Ministerul Economiei, privind consecinţele eventualei reduceri cu 20,7% a cotei de emisii de CO2 pentru economia României.
Emisiile s-au dovedit, până una-alta, "vitale" pentru dezvoltarea industrială.

"O analiză statistică privind evoluţia industriei prelucrătoare arată că, în perioada 2004-2007 printre sectoarele cu cea mai mare dinamică a creşterii consumului aparent (producţie plus importuri, din care se scad exporturile) se numără siderurgia (+65%), ciment (+50%), petrol (+32%), adică tocmai sectoarele cu emisii mari de CO2", spune Petru Ianc, şeful Direcţiei generale de Politică Industrială din Ministerul Economiei. "Crescând piaţa, e normal ca întreprinderile din sectoarele respective să adopte strategii de acoperire a capacităţilor actuale de producţie sau de investiţii noi.

Dar, având o cotă de certificate de emisii de CO2 mult redusă, practic acestea vor fi nevoite să cumpere certificate de pe piaţă, ceea ce le va creşte costurile, şi astfel profituri mai mici. În aceste condiţii, companiile îşi vor reanaliza strategiile de dezvoltare şi, fiind vorba de concerne multinaţionale, acestea se vor reorienta spre ţări unde nu există constrângeri.

În plus, vom asista la o creştere a importurilor de produse mai ieftine din ţările unde nu există asemenea constrângeri (spaţiul ex-sovietic, Asia) ceea ce va adânci şi mai mult dezechilibrul balanţei noastre comerciale", arată oficialul.

Apelul investitorilor: Nu aplicaţi reducerea!

Semnalele de alarmă nu au întârziat să apară.

Reprezentanţii sectorului siderurgic au transmis că reducerea cotei de certificate înseamnă că este ameninţată creşterea producţiei de oţel la 9 milioane tone pe an, începând din 2008. Din 38.000 de salariaţi, 8.000 şi-ar putea pierde locurile de muncă. De asemenea, sunt puse în pericol investiţii noi, deja angajate, de cel puţin 300 de milioane dolari.

"Pericolul" nu e greu de cuantificat - în prezent, certificatele necesare pentru a acoperi pentru o tonă de oţel reprezintă 30 de euro. Deci, pentru a construi un combinat de dimensiuni medii, de un milion de tone anual capacitate, apar costuri suplimentare de 30 de milioane de euro, arată directorul Ianc. Producătorii de ciment au calculat că ar putea ajunge la costuri suplimentare de aproape 1,3 miliarde de euro. Pentru var, costurile ar putea ajunge la 170 milioane de euro.

Petrochimia a transmis că prin limitarea emisiilor nu mai poate construi fabricile de hidrogen necesare pentru desfunarea şi astfel alinierea calităţii carburanţilor la noile cerinţe europene. Sticla şi celuloza, aflate încă în faza de consolidare, ar putea primi lovituri destabilizatoare.

Spre exemplu, francezii de la Saint Gobain au calculat că, pentru fabrica proaspăt inaugurată la Călăraşi, reducerea cotei de certificate va duce la o scădere a producţiei cu peste 50.000 de tone sticlă pe an. Perspectiva pare să se întrevadă clar, ca prin sticlă - "Va creşte pondera importurilor, China având deja 20% din piaţă în primul semestrul al anului, venind cu preţuri cu 10-15% mai mici".

Astfel, investitorul ar putea opri programul de investiţii pentru următorii cinci ani, care cuprinde o a doua linie de producţie de 100 milioane de euro şi o investţie de 30 milioane de euro într-o capacitate de producţie de vată de sticlă la Piteşti. "Vom lua în considerare investiţia în ţări limitrofe", spun francezii, cerându-le autorităţilor române să conteste şi să nu aplice reducrea dictată de Bruxelles.
Şi Stirom anunţă o posibilă blocare a unei investiţii de 60 milioane de euro.

Investiţiile "pe ţeavă" din energie şi siderurgie epuizează cota

Investiţiile noi în capacităţi de producţie construite de la zero vor fi cele mai afectate de reducerea plafonului de emisii. Prin Planul naţional de Alocare, pentru nou-intraţi se alocă 6% din toatal, certificate care se atribuie gratuit pe criteriul primul venit, primul servit. Se pare că deja cota este considerată prea mare de către oficialii de la Bruxelles, după cum arată Dumitra Mereuţă, director în cadrul Ministerului Mediului.

Dar, numai dacă ar fi să se materializeze toate investiţiile pe care le consiliem acum, înseamnă că s-ar epuiza de pe-acum cota pentru nou-intraţi, spune Dan Teodorescu, directorul firmei de consultanţă Theo Consulting. El vorbeşte despre "Circa 10 investiţii noi, de cel puţin 100 de milioane de euro fiecare, anunţate în domeniul producţiei de energie în termocentrale, plus o investiţie de 600 de milioane de euro care prospectează domeniul siderurgiei."

Potrivit formei actuale a Planului naţional de Alocare, sunt 12 proiecte noi care ar avea nevoie de certificate numai în 2007. Cota de nou-veniţi pentru acest an ar putea fi transferată integral pentru actualii jucători, pentru ca aceştia să nu acţioneze statul în instanţă că le-au tăiat cotele retroactiv. De altfel, această perspectivă a fost evocată ieri de Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei.

>> Eventuala reducere va fi operată nediscriminatoriu, la toate companiile. De asemenea, se va reduce proporţional şi cota pentru nou-intraţi, care reprezintă 6% din cota totală a României.
Dumitra Mereuţă
director în Ministerul Mediului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite