Recuperarea creanţelor devine o afacere tot mai profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă mică specializată poate obţine un câştig de câteva zeci de mii de euro Cabinetele de avocatură şi firmele care se ocupă cu recuperarea creanţelor nu duc lipsă de clienţi.

O firmă mică specializată poate obţine un câştig de câteva zeci de mii de euro

Cabinetele de avocatură şi firmele care se ocupă cu recuperarea creanţelor nu duc lipsă de clienţi. Numărul şi notorietatea acestora din urmă sunt însă strâns legate de succesele ulterior înregistrate de firmele respective. Cu siguranţă, afacerea în sine este extrem de profitabilă.

În primul an de activitate, o firmă de profil poate avea un profit de câteva zeci de euro. Comisioanele practicate variază între 6 şi 12% din sumele recuperate, dar pot ajunge chiar şi până la 19%, atunci când fie valoarea debitului este foarte mică, fie creanţa este foarte veche.

"Nu se poate spune că acest gen de afacere nu este profitabil", a confirmat pentru Adevărul, Ramona Kolcze, asociat în cadrul KI&A, agenţie specializată în colectarea şi recuperarea creanţelor comerciale şi civile de la rău-platnici. Profitul este consistent în acest moment şi pentru că acest tip de business este oarecum la început. "În primele trei luni ale acestui an, cifra de afaceri s-a triplat comparativ cu tot anul trecut, iar profitul l-a depăşit mult pe cel din 2006", ne-a declarat şi Toader Marian, administrator al Lex Grup Consulting, firmă specializată în acelaşi domeniu, prognozând totodată un viitor sigur al acestui tip de afacere. "Ascensiunea afacerii este direct proporţională cu nivelul investiţiilor străine. Cu cât numărul finanţatorilor interni şi externi va creşte, cu atât şi acest serviciu conex se va ridica. Plus că vin fondurile europene", ne-a precizat şi avocatul Stroea Ioan.

Şi legislaţia improprie dă de lucru firmelor specializate

Potrivit acestuia, numărul "ţeparilor" din România este în continuă creştere, întrucât legislaţia cecului şi a biletului la ordin a rămas neschimbată şi nu s-au luat măsuri alternative pentru diminuarea gradului de risc. "Anul trecut am recuperat aproximativ două milioane de euro, cea mai mare sumă încasată într-un dosar fiind de 400.000 de euro", a declarat avocatul Stroea. Acesta spune că, în majoritatea cazurilor, gradul de succes (n.r.- sume ce sunt efectiv recuperate) este de circa 65%.

Comisioanele practicate în acest domeniu variază, în funcţie de nivelul creanţei, dar şi de vechimea ei. "Comisioanele practicate variază între 9 şi 19%. Procentul maxim se aplică sumelor mici - întrucât costurile sunt aceleaşi - sau în cazurile în care creanţa este foarte veche", a precizat Kolcze Ramona.

Nivelul comisioanelor percepute este calculat şi în funcţie de bonitatea clientului. Cu cât aceasta din urmă este mai scăzută sau debitorul este aflat chiar în procedură de insolvenţă sau faliment, cu atât procentele solicitate sunt mai mari.

În cazul sumelor mici, firmele pot percepe şi o taxă de operare a dosarului, de aproximativ 150 de euro, sumă ce trebuie achitată la preluarea "cazului".

Metode de recuperare a banilor

Modalităţile de recuperare a acestor creanţe sunt cele clasice, spun specialiştii în domeniu, şi perfect legale, conforme cu Legea societăţilor comerciale şi Legea contractelor. "Dacă debitorul este solvabil, sarcina este mai puţin dificilă. Putem pune poprire pe conturi sau avem posibilitatea de a executa anumite bunuri, imobile sau mobile", a precizat avocatul Ramona Kolcze, precizând că recuperarea sumelor este extrem de dificilă în cazul debitorilor aflaţi în stare de insolvenţă.

Cine sunt ţeparii?

O firmă sau o persoană fizică apelează la o astfel de firmă sau la o casă de avocatură atunci când are de recuperat anumite sume de bani. Potrivit surselor citate, cel mai des întâlniţi "ţepari" sunt prestatorii de servicii. De cele mai multe ori, aceştia înfiinţează o firmă doar pentru a da un tun, după care dispar. "Recuperarea sumelor este cu atât mai dificilă în cazurile în care ai de-a face cu firme-fantomă", explică Toader Marian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite