Reconstrucţia din China, oportunitate pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinezii au nevoie de mobilier, piese auto, echipamente energetice, utilaje şi maşini-unelte pentru sectoarele grele În această perioadă, China traversează o etapă de "reaşezare pe

Chinezii au nevoie de mobilier, piese auto, echipamente energetice, utilaje şi maşini-unelte pentru sectoarele grele

În această perioadă, China traversează o etapă de "reaşezare pe baze noi a platformelor industriale", au anunţat, ieri, oficialii din conducerea unei delegaţii de oameni de afaceri chinezi care vizitează România. Reconstrucţia industrială de acolo deschide mai multe oportunităţi pe care investitorii români sunt invitaţi să le fructifice.

Delegaţia chineză este formată din oameni de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor provinciei JiLin, despre care se spune că este cea mai dinamică din China, din punctul de vedere al creşterii economice şi al potenţialului de dezvoltare. Şeful delegaţiei, Fan Fei, a declarat ieri - în deschiderea unui forum de afaceri desfăşurat la Bucureşti - că în provincia JiLin se regăsesc mai multe avantaje pentru investitori, enumerând printre sectoarele cele mai reprezentative petrochimia, industria prelucrătoare, producţia de autovehicule şi piese de schimb, agricultura, industria farmaceutică şi fabricarea de componente electronice.

De unde rezultă că acele mărfuri şi echipamente care pot susţine dezvoltarea acestor sectoare sunt în general bine asimilate de piaţa locală din zona JiLin. De aceea, oficialii români prezenţi la forumul de afaceri au identificat câteva categorii de produse pentru care exporturile româneşti către China au un real potenţial de dezvoltare.

Ce pot exporta românii în China? Este vorba despre ciment, echipamente energetice, produse chimice şi metalurgice, material rulant şi piese mecanice pentru industria auto. Decalajul dintre importurile chinezeşti şi exporturile româneşti ar putea fi redus prin încurajarea exporturilor din ţara noastră către China.

Autorităţile române au anunţat, în acest sens, că se urmăreşte introducerea la export a unor categorii noi de mărfuri, cum ar fi mobilă, instalaţii pentru fabricile de ciment, utilaje pentru industria grea, maşini-unelte, echipamente energetice, produse agroindustriale etc.

Un deficit comercial "periculos de mare" În anul 2006, România a importat din China mărfuri în valoare totală de aproape 2,3 miliarde de euro, în timp ce exporturile româneşti către China au însumat mai puţin de 250 milioane de euro. Sorin Dimitriu, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a declarat că acest volum al deficitului este "periculos de mare" şi trebuie găsite soluţii de redresare.

Până în prezent, chinezii au deschis 8.100 de firme în România, investind aici aproximativ 300 milioane de euro. China ocupă locul 16 în clasamentul investitorilor străini prezenţi în ţara noastră, iar domeniul predominant de activitate este comerţul angro şi cu amănuntul.

Târg de comerţ şi investiţii, în septembrie

În perioada 2-6 septembrie, la JinLin va avea loc ediţia pe 2007 a expoziţiei internaţionale "Northeast Asia Investment and Trade Expo", una dintre cele mai vaste manifestări de acest gen din această parte a continentului asiatic.

Sunt aşteptaţi mii de expozanţi şi vor fi amenajate, potrivit organizatorilor, 700 de standuri naţionale ale unor ţări care participă regulat la târg. În acest an, standurile vor fi grupate pe sectoare şi categorii de produse, între care sunt amintite autovehiculele, alimentele, farmaceuticele, tehnologiile avansate şi - în premieră - produse tradiţionale chinezeşti. Autorităţile române şi Camera de Comerţ a României intenţionează să organizeze o misiune economică, în perioada târgului, în provincia chineză JinLin.

Importuri chinezeşti în România

Lenjerie şi îmbrăcăminte
Încălţăminte
Confecţii şi tricotaje n
Jucării
Echipamente de telecomunicaţii
Produse IT&C

Exporturi româneşti către China

Rulmenţi
Cherestea
Fier vechi
Unelte
Produse energetice
Echipamente electrice

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite