Recolta s-a dublat, zootehnia scade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recolta s-a dublat, zootehnia scade
Recolta s-a dublat, zootehnia scade

După creşterile din 2008, anul acesta fermierii se aşteaptă ca recoltele să fie mai mici cu 25%. În timp ce politicienii susţin că sectorul agricol trebuie să devină obligatoriu performant, producţia nu reuşeşte să acopere consumul intern.

În 2008, România a înregistrat una dintre cele mai bune producţii agricole din ultimii ani. Statisticile oficiale arată că, anul trecut, valoarea producţiei agricole, care include sectorul vegetal, animal şi cel al serviciilor agricole, s-a ridicat la aproximativ 67 de miliarde de lei, faţă de 47 de miliarde de lei în 2007, potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cea mai profitabilă  a fost producţia vegetală, ce a atins valoarea totală de 45,7 miliarde de lei, aproape dublu faţă de 2007, când a fost de  28,7 miliarde de lei. În ciuda suprafeţelor agricole foarte întinse ale ţării noastre, de aproximativ 14,72 milioane de hectare, sectorul zootehnic este la pământ. În 2008, producţia animală a scăzut cu aproximativ două miliarde de lei faţă de anul anterior, la 16,72 miliarde de lei.

Importuri în creştere

Toate acestea duc la importuri masive, ţara noastră importând, anual, peste 70% din necesarul de carne pentru procesat, potrivit producătorilor. Anul trecut, în România, s-au cules 75 de milioane de fire de flori şi de plante ornamentale, în valoare totală de 198 de milioane de lei.

Importurile de flori au crescut masiv în ultimii patru ani. În anul 2005, România a importat 5.700 de tone de flori, în valoare de 25 de milioane de lei, în anul 2007 acestea au ajuns la 7.700 de tone, în valoare de 67 de milioane de lei, iar anul trecut importurile au depăşit cantitatea de 8.000 de tone, pe care s-au plătit peste 85 de milioane de lei, potrivit datelor din piaţa de profil.

Nici la capitolul fructe nu stăm foarte bine. România a exportat anul trecut 7.300 de tone de fructe, dar a importat de 17 ori mai mult, adică 122.765 de tone de fructe, conform datelor Ministerului Agriculturii.

Producţia naţională de fructe s-a majorat, în 2008, cu 22%, până la aproximativ 1,3 milioane de tone, în timp ce suprafaţa cultivată s-a redus cu 4,5%, până la 198.700 de hectare, informează ministerul de resort.

Secetă, grindină şi inundaţii

Începând cu luna mai a acestui an, culturile agricole au fost grav afectate de secetă, care a fost urmată de inundaţii şi de grindină. Calamităţile au distrus o bună parte din culturi, iar fermierii nu au putut decât să privească neputincioşi stricăciunile provocate de natură. Pentru acest an se aşteaptă o scădere a producţiei de cereale de aproximativ 25% faţă de 2008. „Trebuie să avem răbdare să vedem recolta finală din hambar.

Până în prezent a fost compromisă 25% din recolta agricolă“, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară (FSIA). Şi Adrian Porumboiu, preşedintele Racova Com-Agro-Pan Vaslui, cel mai mare producător intern de grâu, afirmă că 2009 este mult mai slab decât anul trecut.

Porumboiu spune că ploile din ultima perioadă sunt benefice pentru culturile de toamnă, precum cele de floarea-soarelui sau de porumb. Cu toate acestea, Porumboiu este încrezător în agricultură şi crede că va fi unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei.

„Agricultura este un domeniu de viitor. Numai că nu se poate practica o agricultură de calitate cu bani puţini şi cu utilaje neperformante“, a declarat Porumboiu. Pentru a ajunge performantă, agricultura ar trebui să fie condusă de specialişti şi să nu mai reprezinte subiect de campanie electorală, crede Frumosu. „Agricultura a devenit o jucărie politică, una ce nu funcţionează“, a conchis preşedintele FSIA.

Producţia anului 2008

Valoarea totală    66,9 miliarde de lei

Grâu    6,9 milioane de tone

Porumb boabe    7,8 milioane de tone

Orez    44.840 de tone

Mazăre    36.126 de tone

Fasole    25.152 de tone

Flori şi plante ornamentale    75.895 de fire

Mere    442.331 de tone

Piersici şi nectarine    16.430 de tone

Cireşe şi vişine    67.664 de tone

Sursa: Institutul Naţional de Statistică

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite