Sterling: Raportul comisiei de anchetă conţine erori majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sterling: Raportul comisiei de anchetă conţine erori majore
Sterling: Raportul comisiei de anchetă conţine erori majore

Sterling Resources a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, cerând acesteia să pună la dispoziţia plenului contraargumentele companiei cu privire la raportul Comisiei de Industrii şi Servicii, care a analizat acordul dintre statul român şi compania petrolieră privind concesiunea a două perimetre în Marea Neagră.

Oficialii companiei canadiene Sterling Resources precizează că această comisie nu şi-a îndeplinit mandatul pe care l-a avut. „Adică nu a desfăşurat o investigaţie amănunţită şi echitabilă, cu audieri care să includă persoanele-cheie, direct implicate în evoluţia acestui acord încă din 1992, cănd acesta a fost încheiat”, susţin reprezentanţii companiei.

„Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că recomandările din raport se bazează pe o serie de concluzii false şi incorecte. Prin urmare, validitatea unor recomandări este discutabilă”, a subliniat Stephen Birrell, vicepreşedintele Sterling, în scrisoarea trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Birrell a solicitat punerea la dispoziţia tuturor deputaţilor a unei copii a contraargumentelor depuse de Sterling la acest raport, înainte de sesiunea extraordinară din 27 iulie, când parlamentarii vor dezbate raportul comisiei.

„Spre dezamăgirea noastră totală, din motive pe care nu le cunoaştem, am fost subiectul unor acuzaţii false aduse de către unii politicieni, începând cu 2 februarie 2009, cand a fost făcută publică decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga”, mai spun oficialii Sterling.

Aceştia au precizat că au trimis aceleaşi documente preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi liderilor partidelor parlamentare, indicând erorile majore şi acuzaţiile aduse în raport.

Comisia cere anularea ultimului act adiţional

Comisia de anchetă în cazul Sterling a concluzionat, în urmă cu o lună, că actul adiţional 11 al acordului a fost întocmit ilegal, întrucât Agenţia de Resurse Minerale (ANRM) nu a avut un mandat din partea Guvernului în acest sens.

Preşedintele comisiei, Iulian Iancu, a susţinut că nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern care a legalizat acest act adiţional a fost întocmită cu date şi informaţii nereale, iar compania Sterling Resources şi ANRM nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute în actele adiţionale anterioare.

Iancu a mai spus că nu a existat cartea petrolieră a acestor lucrări, iar ANRM nu a efectuat niciun control asupra lucrărilor, în timp ce Sterling nu a solicitat şi nu deţine autorizaţiile şi avizele de mediu, precum şi alte formalităţi.

Dacă plenul va adopta raportul comisiei, Guvernul va decide, în 60 de zile de la adoptare, modalitatea prin care va rezilia sau va renegocia contractul de bază, anulând actul adiţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite