Radu Octavian vinde trei divizii ale grupului şi pregăteşte listarea RTC la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Octavian (foto), preşedintele şi fondatorul RTC, vizează vânzarea a trei linii de business din cadrul grupului. Este vorba de divizia TCE, cu activităţi de transport şi curierat,

Radu Octavian (foto), preşedintele şi fondatorul RTC, vizează vânzarea a trei linii de business din cadrul grupului. Este vorba de divizia TCE, cu activităţi de transport şi curierat, Mobishop, specializată pe operaţiuni de încărcare electronică a cartelelor preplătite de telefonie, şi divizia de producţie soft Sistec-SB Sol.

"Fiecare dintre cele trei companii are un anumit specific şi deţin şanse mult mai mari să se dezvolte într-o companie multinaţională, decât într-un grup românesc. Pe de altă parte, încerc să-mi diversific portofoliul, renunţând la o parte din ce am şi cumpărând acţiuni în zone în care nu sunt prezent deloc", a precizat Radu Octavian, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dacă vânzarea TCE şi Sistec-SB Sol nu va fi parafată mai devreme de anul 2008, contractul de vânzare-cumpărare pentru Mobishop ar putea fi semnat chiar la săptămâna viitoare, negocierile aflându-se într-un stadiu avansat. "Mobishop deţine primul loc pe segmentul de încărcare electronică şi poziţia 5-6 pentru cartele preplătite. Ritmul în care ne dezvoltăm este prea lent şi riscăm să ocupe alţii prima poziţie în locul nostru, dacă nu externalizăm activitatea către o companie specializată", a precizat Octavian. În ceea ce priveşte diviziile de curierat şi producţie soft, acestea nu vor fi vândute în acest an, întrucât Octavian aşteaptă un moment mai bun pentru vânzare. "Deşi am fost în negocieri avansate pentru vânzarea TCE, acestea au fost stopate, tocmai pentru a pune la punct sistemele interne, astfel încât o eventuală vânzare să fie cât mai avantajoasă pentru mine", a spus fondatorul grupului RTC. Mai mult, vânzarea din 2008 i-ar putea aduce preşedintelui RTC o sumă dublă pentru TCE, decât cea pe care ar fi putut-o încasa în 2006. În plus, o eventuală vânzare a diviziei de curierat implică probleme de transport la nivelul grupului RTC, în condiţiile în care 30% din volumul realizat de TCE este asigurat de RTC. "Nu am vândut TCE în 2006, pentru că nu am reuşit să stabilesc cu potenţialii cumpărători un parteneriat solid postvânzare pentru asigurarea transportului la nivelul grupului RTC", a declarat Octavian. El a precizat că va aştepta momentul în care concurenţii TCE, în speţă Cargus şi Fan Curier, se vor dezvolta suficient, astfel încât să poată prelua volumele de transport de la RTC. "Ponderea grupului în activitatea TCE ar trebui să scadă sub 20%, de la 30%, cât este în prezent", a precizat Octavian. Divizia de producţie soft ar trebui preluată de o companie competitivă la nivel regional, pentru a-şi dezvolta activitatea. "Nu cred că fac faţă să dezvolt producţia de soft în ritm cu ceilalţi jucători şi nu aş vrea să vând o companie de locul 5-6 şi să nu-mi scot banii investiţi", a spus Octavian.

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti, prevăzută pentru anul viitor

În plus, Octavian îşi pregăteşte businessul pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti, proces care ar urma să se întâmple până la sfârşitul anului 2008. "Nu am decis încă dacă voi merge la bursă cu tot grupul sau numai cu o parte din acesta. Voi lua o hotărâre în acest sens în următoarele luni", a declarat Radu Octavian. Grupul analizează mai multe variante de listare propuse de specialişti, printre care şi tranzacţionarea unui pachet de acţiuni compus din titlurile diviziilor Proffice, Diverta şi Proca, cu un rulaj cumulat de aproximativ 200 milioane de euro. Discuţiile de evaluare în vederea listării se poartă în prezent cu ING Bank şi Alpha Bank. În ceea ce priveşte extinderea pe piaţa din Bulgaria, RTC se află în discuţii cu două firme de papetărie de pe piaţa locală, în vederea achiziţionării uneia dintre ele. Bugetul alocat în acest sens este de maximum două milioane de euro.

RTC în cifre

RTC, unul dintre cele mai mari grupuri de distribuţie şi retail din România, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 261 milioane de euro, estimările indicând pentru anul în curs un rulaj de peste 300 milioane de euro, un profit operaţional de peste 15 milioane de euro şi un profit înainte de impozitare cifrat la 7 milioane de euro. "În 2006, am realizat un profit operaţional de 7,5 milioane de euro, mult sub aşteptările şi potenţialul nostru. Profitabilitatea RTC-ului a fost afectată negativ de evoluţia slabă a pieţei de IT, dar şi de faptul că o parte din afacerile emergente au întârziat să dea rezultatele scontate, trăgând în jos profitabilitatea grupului", a precizat Octavian. Astfel, diviziile de IT-Proca, Sistec-SB Sol au scăzut cu 11%, de la 55 la 49 milioane de euro. Diviziile de papetărie şi carte (Proffice şi Diverta), care constituie partea cea mai veche şi mai matură din RTC, au crescut cu 22% în 2006, până la 118 milioane de euro. Firmele emergente-fashion (Esprit, Otto), producţie (Flaro), transport (TCE), food &beverages şi imobiliare - şi-au dublat cifra de afaceri în 2006, depăşind 30 milioane de euro. Mobishop a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 60 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite