Gata cu programul „Rabla“ la electrocasnice!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FINAL Sistemul buy-back, prin care românii puteau cumpăra obiecte electrocasnice la preţ redusdacă duceau la magazine produsele vechi, a fost oprit. Ministerul Mediului a trimis o scrisoare retailerilor prin care le-a recomandat să nu mai folosească banii din taxa verde pentru acordarea de discounturi.

Retailerii de produse electronice şi electrocasnice nu vor mai acorda reduceri clienţilor care aduc la magazine aparatele vechi pentru reciclare, potrivit reprezentanţilor din piaţa de profil. „Sistemul buy-back a fost stopat la 1 iunie, pe motiv că firmele de reciclare nu mai au fonduri pentru a susţine campania.

A fost, totodată, şi o sugestie a Ministerului Mediului, care a trimis săptămâna trecută tuturor retailerilor o scrisoare prin care recomanda să nu se mai folosească taxa verde aplicată produselor pentru acordarea de discounturi“, ne-a declarat Adrian Olteanu, directorul de operaţiuni al Flamingo International, grup din care fac parte magazinele Flamingo Computers şi Flanco.

Potrivit lui Olteanu, dis-countul oferit clienţilor care cumpărau produse prin sistemul de operare buy-back era susţinut în trei părţi egale de către retaileri, producători şi firmele de reciclare. Fondurile firmelor de reciclare vin din taxa verde aplicată obligatoriu produselor, al cărei nivel este cuprins între 1 leu şi 37 de lei.

Reduceri doar la anumite produse

Mai sunt unele magazine de profil care derulează încă acest sistem de reducere, dar numai pentru anumite branduri de produse care au rămas pe stoc sau în cazul în care termenele contractelor de colaborare pe acest sistem, dintre comercianţi şi producători, nu au expirat încă.

Unul dintre magazinele care mai oferă reduceri de 15% la gama Samsung, dacă se oferă un produs vechi la schimb, este Altex. De asemenea, Media Galaxy, care face parte tot din grupul de firme Altex, acordă reduceri de 15% pentru toate produsele mici marca Bosch sau Siemens.

Totodată, în limita stocului disponibil, Media Galaxy mai are unele promoţii şi în cazul electrocasnicelor mari, pentru care oferă transport gratuit. „Cine are acasă un frigider vechi şi doreşte unul nou, vine la magazin, îşi alege produsul dorit, lasă adresa unde locuieşte, iar când i se va aduce acasă obiectul nou, noi îl vom lua pe cel vechi“, ne-a explicat Iuliana Marcu, PR managerul grupului Altex.

Sistemul buy-back ar putea fi reluat în viitor, având în vedere că românii au fost foarte receptivi la acest mod de reciclare, spun retailerii. „Noi dorim să revenim cât mai repede la acest sistem. De la începutul anului, aproximativ 25% din vânzările Flanco au fost realizate prin buy-back“, a punctat Adrian Olteanu.

Programul s-a extins şi la pantofii sport

Lanţul de magazine Intersport, unul dintre cei mai mari retaileri de articole sportive din lume, oferă reduceri de 20% la cumpărarea de pantofi sport noi, odată cu predarea la schimb a unei perechi vechi de încălţăminte.

Promoţia este valabilă în perioada 1-21 iunie şi se referă doar la pantofii sport Adidas şi Reebok, comercializaţi în toate cele 12 magazine din ţară. Preţurile acestora variază între 200 şi 400 de lei. Reprezentanţii firmei spun că nu e vorba de o măsură anticriză, pentru că vânzările lor sunt în creştere faţă de anul trecut, ci pur şi simplu au dorit să schimbe peisajul clasic al reducerilor.

Scăderi de vânzări

Vânzările de aparate de folosinţă îndelungată au scăzut în primele trei luni ale anului cu 33,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, informează un studiu realizat de GfK Temax.

Cele mai afectate au fost vânzările de aparate de fotografiat, care au scăzut cu 41,5%, în ciuda promoţiilor şi a reducerilor de preţuri, şi echipamente de birou, care s-au vândut cu 44,9% mai puţin decât anul trecut.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite