Provincia, noua ţintă a caselor de avocatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Provincia, noua ţintă  a caselor de avocatură
Provincia, noua ţintă a caselor de avocatură

Avocaţii îşi întăresc poziţia pe piaţă prin deschiderea unor birouri regionale sau prin parteneriate cu alţi jucători. Stagnarea afacerilor din Capitală şi creşterea numărului de litigii comerciale a făcut ca marile firme de avocatură să-şi îndrepte atenţia spre oraşele din provincie.

Avocaţii de business iau acum urma afacerilor din provincie. Boştină&Asociaţii este unul dintre jucătorii importanţi care au pariat pe potenţialul pieţei de avocatură locală. Cel mai recent birou a fost deschis în august la Piatra Neamţ şi este al 16-lea. Decizia de extindere a fost luată cu mai bine de cinci ani în urmă.

„Aveau nevoie de consultanţă legală de business, o arie pe care cabinetele locale nu o puteau acoperi“, explică Alexandru Stoica, Avocat Partener la Boştină şi Asociaţii şi coordonator al birourilor teritoriale. Anul trecut, aproximativ 10% din venituri au fost realizate de sediile locale.

 Criza pe care o traversăm ar putea diversifica şi chiar va duce la creşterea cererii de servicii de consultanţă juridică din provincie. „Noi nu concurăm cabinetele locale, cum greşit se poate crede, pentru că venim cu o altă expertiză. Impasul economic actual face ca firmele să aibă nevoie de asistenţă juridică în probleme precum reorganizări, restructurări, refinanţări, concedieri colective, executări silite şi recuperări creanţe“, explică Stoica.

În ceea ce priveşte componenţa birourilor din provincie, el spune că au preferat de fiecare dată să recruteze unul sau doi avocaţi tineri şi independenţi.

Parteneriate locale

Dacă Boştină&Asociaţii a deschis birouri proprii în teritoriu, Ţuca Zbârcea&Asociaţii a preferat colaborările. În mai 2007, firma a inaugurat un birou la Cluj-Napoca în asociere cu Nistorescu, Şomlea&Asociaţii. „A fost o urmare firească a unei colaborări de aproape trei ani cu echipa de avocaţi, dar s-a datorat şi cererii tot mai mari de servicii juridice de specialitate în zona de vest a ţării“, explică Gabriel Zbârcea, managing partner al Ţuca Zbârcea&Asociaţii.

Mai mult, ei analizează oportunitatea deschiderii unor birouri teritoriale şi nu exclud extinderea regională după modelul Clujului. Totuşi, planurile sunt în aşteptare, firma concentrându-se pe afacerile din Bucureşti şi din Cluj-Napoca. „Avem colaborări cu diverse cabinete locale de avocatură şi, în funcţie de cererile clienţilor noştri, vom extinde aceste cooperări şi la nivelul altor oraşe ale ţării. Colaborăm foarte bine cu avocaţi din Iaşi, Constanţa şi Braşov“, adaugă Zbârcea.

Atraşi de regiunile cu potenţial economic

Pentru casa Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) extinderea în teritoriu este o prioritate. Iar factorul cheie după care se ghidează este potenţialul regiunii. „Avem în plan în 2009 să deschidem un birou la Craiova, pentru că este o zonă cu potenţial economic ce a atras în ultimii ani o serie de investitori“, consideră Ion Nestor, Partener Coordonator al NNDKP. Următoarea ţintă a casei de avocatură este un birou la Cluj.

În prezent, NNDKP are două birouri locale, unul la Timişoara, din 2003, şi unul la Braşov, deschis în 2007. Potrivit lui Nestor, în primul semestru al anului ponderea activităţilor celor două birouri de la Timişoara şi Braşov a fost de aproximativ 8% din veniturile casei.

„Ca şi în cazul biroului de la Bucureşti, au crescut semnificativ solicitările de servicii juridice în zona litigiilor comerciale. La Timişoara primim adesea cereri de asistenţă în drept corporatist, în timp ce la biroul de la Braşov cele mai frecvente cereri au fost în domenii precum tranzacţiile imobiliare, drept corporatist şi contracte comerciale“, explică partenerul coordonator al NNDKP.

Schimbare

Până acum, marile case de avocatură din Bucureşti se ocupau de fuziuni şi achiziţii, dar şi de tranzacţii imobiliare. În prezent, tot mai multe firme se extind în provincie, unde clienţii lor au nevoie de asistenţă juridică în probleme precum reorganizări, restructurări, concedieri colective, executări silite şi recuperări creanţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite