Proprietarul Alro a ales China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Vimetco a dirijat fondurile destinate dublării producţiei de aluminiu din România către ţara asiatică Acţionarul majoritar al companiei Alro, grupul Vimetco, a renunţat la

Grupul Vimetco a dirijat fondurile destinate dublării producţiei de aluminiu din România către ţara asiatică

Acţionarul majoritar al companiei Alro, grupul Vimetco, a renunţat la planul de a investi în construirea unei noi fabrici de aluminiu, la Cernavodă.

Fondurile necesare investiţiei, estimate la peste 600 milioane de dolari, au fost redirijate către proiectele de producţie a aluminiului derulate în China. "Planurile pentru dublarea capacităţii nu mai sunt de actualitate, din cauza preţului energiei, iar Vimetco a direcţionat acel flux investiţional spre China, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie de acolo (achiziţionate în 2006 şi 2007 - n.r.)", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Alro, Marian Năstase.

În 2006, Alro a anunţat că va investi într-o nouă fabrică de producere a aluminiului primar, cu o capacitate de producţie de 200.000 de tone, la Cernavodă, proiect evaluat la 620 de milioane de dolari.

Năstase a adăugat că, la momentul respectiv, investiţia părea o oportunitate, dar condiţiile pentru dezvoltarea activelor sunt mai atractive în China, piaţa cea mai mare de aluminiu şi cu cel mai rapid ritm de creştere din lume, unde Vimetco deţine şi capacităţi de producţie a electricităţii.

Cererea de aluminiu, în creştere

În România, Alro va construi o termocentrală pe cărbune din import, de 1.000 MW (un reactor de la Cernavodă are 700 MW).

Investiţia este evaluată la 1-1,2 miliarde de dolari. Centrala va fi pusă în funcţiune în 2013, când contractul lui Alro cu Hidroelectrica va expira.

În acest timp, compania intenţionează să crească ponderea produselor din aluminiu cu valoare adăugată mai mare. Marian Năstase nu exclude discuţii cu reprezentanţii Ford, pentru livrări de produse la fabrica de automobile de la Craiova.

Potrivit Alro, creşterea preţului oţelului a determinat reorientarea industriilor către aluminiu. "Principalii producători de oţel la nivel mondial au acceptat, la negocierile cu furnizorii de materii prime, o creştere de 60% a preţului minereurilor de fier. Toată piaţa s-a aliniat la acest preţ, determinând industria să migreze spre aluminiu", a explicat oficialul Alro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite