Proprietarii de pensiuni, obligaţi să facă un program turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un act normativ emis de Ministerul Turismului impune patronilor unităţilor de cazare să se perfecţioneze Gazdele care deţin unităţi de cazare cu mai puţin de opt camere vor trebui să le

Un act normativ emis de Ministerul Turismului impune patronilor unităţilor de cazare să se perfecţioneze

Gazdele care deţin unităţi de cazare cu mai puţin de opt camere vor trebui să le asigure clienţilor masa din produse naturale.

Proprietarii micilor pensiuni agroturistice vor fi obligaţi să se ocupe direct de programul turiştilor pe tot parcursul sejurului, potrivit unui ordin al Ministerului Comerţului şi Turismului. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, în data de 19 mai.

Acces limitat la finanţări europene

"Consider drept o îngrădire a activităţii segmentului rural această obligativitate. Dar trebuie înţeles că diferenţa se face pe denumiri, una e pensiune turistică şi alta pensiune agroturistică. Doar proprietarii acestora din urmă trebuie să asigure masa. Şi, oricum, nimeni nu-i poate obliga pe turişti să facă ceva anume", ne-a declarat Livia Sima, preşedinta Patronatului din Turismul Rural, Ecologic şi Cultural din România. Livia Sima ne-a explicat că, în actele de finanţări UE, se pot da bani doar celor care au pensiune rurală.

Conform noii legislaţii, acestea vor fi clasificate pe stele, chiar dacă sunt în mediul rural, ceea ce va îngrădi accesul la finanţări. Ele, practic, nu vor mai fi pensiuni rurale. Încadrarea pensiunilor turistice a fost modificată din pensiuni urbane, clasificate pe stele, şi pensiuni rurale, clasificate pe flori, în pensiuni turistice clasificate pe stele, indiferent de localizarea lor, în mediul urban sau rural.

Asta dacă au o capacitate maximă de cazare de până la 20 de camere. Acest lucru presupune noi încadrări din partea inspectorilor pe turism, dar şi cheltuieli de rebranduire, de afişare a numărului de stele pentru proprietarii de pensiuni.

Mai mult, aceştia şi-au făcut, în unele cazuri, reclamă în diverse publicaţii, pe care au plătit-o anticipat, şi referirea se face la vechea categorie de clasificare. Astfel, pe viitor, agenţii economici care îşi deschid o astfel de structură trebuie să fie atenţi la ce tip de clasificare solicită.

Totodată, patronii de pensiuni vor fi obligaţi să aloce bugete şi pentru pregătirea profesională, pentru că actul normativ emis de Ministerul Turismului impune proprietarilor să urmeze o şcoală, o specializare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite