Programul "Rabla" nu mişcă piaţa de tractoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FACILITATE Suma oferită de stat pentru înnoirea parcului de tractoare este considerată prea mică, atât de fermieri, cât şi de comercianţii de utilaje agricole La o primă de casare de

FACILITATE Suma oferită de stat pentru înnoirea parcului de tractoare este considerată prea mică, atât de fermieri, cât şi de comercianţii de utilaje agricole

La o primă de casare de 17.000 de lei oferită de stat, numai 500-600 de tractoare ar putea fi înlocuite prin "programul rabla" pentru utilaje agricole, jumătate din cât se aştepta guvernul.

Programul "rabla pentru tractoare" porneşte cu nemulţumiri atât din partea fermierilor, cât şi a producătorilor de utilaje. Ionel Catrinoiu, directorul general al Asociaţiei Constructorilor de Echipamente şi Maşini Agricole, susţine că prima de casare ar trebui să fie de aproximativ 10.000 de euro, adică de peste două ori mai mult decât oferă statul acum.

Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), spune că programul este discriminatoriu şi că la primele pentru reînnoirea utilajelor ar trebui să aibă acces şi persoanele juridice, nu numai cele fizice cum este acum. Atât Ionel Catrinoiu, cât şi Marcel Cucu susţin că în forma actuală programul nu va fi un succes, pentru că fermierii nu vor renunţa la rablele lor pentru tractoarele noi din cauză că nu au bani.

Prima acoperă 20% dintr-un tractor mediu

Ionel Catrinou arată că fermierii persoane fizice care ar putea fi interesaţi de program au suprafeţe agricole de 50 de hectare, iar un tractor corespunzător în astfel de cazuri are 70 de cai putere şi costă 25.000-26.000 de euro. În acest fel, cei 17.000 de lei oferiţi de stat reprezintă sub 20% din cost, iar diferenţa pe care ar trebui să o achite fermierul este prea mare. În viziunea reprezentantului producătorilor de tractoare, o primă de casare atractivă ar trebui să acopere 40% din preţul unui tractor nou.

"Fermierul obişnuit nu este interesat de probleme de mediu", spune Marcel Cucu, preşedintele LAPAR. Iar în lipsa banilor, soluţia pentru succesul programului ar fi fost ca la acesta să aibă acces şi persoanele juridice în limita unui plafon. De asemenea, putea fi limitat numărul de tractoare pe care fiecare participant vrea să-l înlocuiască.

Câştig pentru importatori

În condiţiile de acum, şansele de reuşită ale programului sunt destul de reduse. Ionel Catrinoiu apreciază că până la finalul anului vor fi schimbate în jur de 500-600 de tractoare, jumătate din câte sunt prevăzute în program.

Adrian Petru, directorul de vânzări al firmei Macos & Hall din Timişoara, crede că programul ar putea avea totuşi succes în cazul tractoarelor mici. Firma oferă utilaje de import la preţuri cuprinse între 9.000 de euro şi 65.000 de euro. Adrian Petru susţine că doar tractoarele mici, de 9.000 de euro, ar putea avea succes. Cumpărătorul acestor utilaje este, de obicei, fermierul din zona de deal care are o fermă de cel mult 20 de hectare. La câmpie, suprafaţa creşte, şi pentru a efectua muncile agricole sunt necesare tractoare mai mari, dar care costă mai mult.

Peste 1.200 de utilaje schimbate

Ministerul Mediului va lansa din iunie programul rabla şi pentru tractoare, 86% din parcul de tractoare având depăşit gradul de uzură. Prin intermediul programului, Ministerul Mediului vrea să schimbe anul acesta 1.240 de utilaje vechi, prima de casare fiind de 17.000 de lei. Programul se va aplica numai persoanelor fizice, iar acestea deţin doar 25% din cele 147.000 de tractoare care alcătuiesc parcul naţional de tractoarePrima etapă se va desfăşura în intervalul 1 iulie - 25 septembrie, iar cea de-a doua, între 1 octombrie - 5 decembrie. Lista producătorilor sau importatorilor de tractoare, care pot participa la program, va fi publicată până pe 30 iunie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite