Programele de stimulare, soluţie de ieşire din recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programele de stimulare, soluţie de ieşire din recesiune
Programele de stimulare, soluţie de ieşire din recesiune

Guvernele ar pune în pericol redresarea economică, dacă ar renunţa prematur la programele de stimulare. Cel puţin aşa consideră directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn. Oficialul FMI consideră că îmbunătăţirea indicatorilor economici şi evoluţia pozitivă a pieţelor de capital au alimentat speranţele că redresarea este în curs, dar criza este încă în plină desfăşurare.

“Încă ne aflăm în plină criză economică, chiar dacă putem vedea lumina de la capătul tunelului”, a afirmat şeful FMI. El a adăugat că şomajul va continua să crească şi anul viitor.

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a declarat că întărirea economiei va permite guvernului american să renunţe la unele măsuri de sprijin al sectorului financiar şi să se pregătească pentru o redresare lentă.

Statele Unite se află în poziţia de a-şi dezvolta strategia, pe măsură ce economia trece de la reacţia la criză la redresare, a spus Geithner.

El a spus ulterior că va mai dura mult până când redresarea reală se va instala, fiind necesar ca măsurile de stimulare să fie menţinute până când creşterea economică va deveni sustenabilă.

Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru în conducerea Băncii Centrale Europene, a arătat la rândul său că BCE susţine recomandarea Comisiei Europene, ca începutul retragerii măsurilor de stimulare să aibă loc la jumătatea anului 2010.

Strauss-Kahn a explicat că statele trebuie să pună bazele strategiilor de renunţare la măsurile de susţinere a economiilor, dar nu trebuie să le aplice imediat, întrucât cererea de consum se află la un nivel extrem de redus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite