Prognoze incerte pentru anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BNR, Comisia Europeană şi CNP au aşteptări diferite privind inflaţia, cursul de schimb, salariile sau creşterea economică. Comisia Europeană şi BNR şi-au anunţat recent prognozele pe 2009 pentru România. Comparate şi cu estimările CNP, aceste cifre arată viziuni total diferite.

În primul rând, Produsul Intern Brut: Comisia Naţională de Prognoză înaintează, pentru 2009 cifra de 578,5 miliarde lei - rezultatul unei creşteri economice de 6,3% anul viitor, faţă de 2008; Comisia Europeană „vede“ însă o creştere economică de numai 4,7%, astfel că un calcul simplu arată că PIB-ul anului viitor va fi semnificativ mai mic, adică aproape 460 miliarde de lei; în fine, Banca Naţională, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, arată că avem şansa unei creşteri economice de 5,5-6% - desigur, dacă guvernul ar da dovadă de o „brumă de înţelepciune“, cum s-a exprimat şeful BNR.

Dar o creştere de 5,5% ar însemna un PIB de numai 532 de miliarde de lei. Şi atunci, întrebăm noi, pe ce cifră să se construiască bugetul anului 2009?

Fiecare cu scumpirile şi salariile lui

Inflaţia – media scumpirilor – din 2009 este un alt indicator la care se-ntretaie... prognozele: CNP estimează 4,8% pentru anul viitor, Comisia Europeană - 5,7%, iar BNR are o proiecţie revizuită de curând de la 4,2% la 4,5%. Iar dacă vom avea scumpiri, mai mult sau mai puţin accentuate, va fi nevoie şi de creşteri salariale.

Nici în această privinţă prognozele nu se potrivesc: CNP „vede“ o majorare a câştigului salarial mediu net de 9,8% (până la 1.384 lei), în timp ce europenii de la Comisie sunt ceva mai „darnici“, estimând o majorare de peste 15%.

Cursul leului, într-o ceaţă totală

Deprecierea leului faţă de moneda unică europeană „este unul dintre cele mai mari riscuri pentru perspectivele economice ale României, iar fluctuaţiile de pe piaţa valutară, combinate cu creşterile salariale, sunt principalii factori de risc inflaţionist”, avertizează oficialii CE în raportul privind prognoza de toamnă pentru anii următori. Ei estimează că în 2009 cursul de schimb va fi 3,79 lei/euro, faţă de 3,68 lei/euro în 2008.

De cealaltă parte, la Bucureşti, cursul „văzut“ de CNP este de 3,60 lei/euro pentru anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite