Profituri mai mici în 2009 pentru emitenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară va afecta şi firmele ale căror acţiuni sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti. Posibila deteriorare a rezultatelor înregistrate în 2009 ar putea influenţa negativ cotaţiile de la Bursă, cauzând deprecieri mai puternice comparativ cu pieţele externe.

Companiile listate la BVB au anunţat rezultate bune în trimestrul al treilea, semn că nu au fost afectate încă de criza financiară internaţională.

Specialiştii din piaţa de capital susţin că tocmai anticiparea unor profituri mai mari a reuşit să antreneze creşterile bursiere de la începutul lunii noiembrie. În privinţa evoluţiilor viitoare, aşteptările pieţei nu mai sunt însă la fel de optimiste.

Andreea Gheorghe, analist la SSIF Intercapital Invest, este de părere că, în ansamblu, dinamica veniturilor companiilor listate pe piaţa reglementată nu a fost afectată într-un mod sesizabil de contextul internaţional actual.

„În trimestrul al treilea, companiile româneşţi au cunoscut o dinamică bună a businessului. Totuşi, turbulenţele externe au avut efecte negative indirecte, cele mai afectate fiind marjele de profit, care au avut de suferit din cauza creşterii costurilor de producţie şi a celui de finanţare’’, explică Gheorghe.

Practic, companiile au avut de suportat cheltuieli mai mari cu energia, materiile prime şi salariile angajaţiilor. În plus, emitenţii s-au confruntat şi cu o creştere a cheltuielilor, majorate ca urmare a scumpirii finanţărilor în valută.

Specialiştii sunt de părere că BVB se va redresa doar dacă bursele externe îşi vor reveni şi că înregistrarea unor performanţe mai slabe poate accentua scăderile.

Astfel, nu este exclus ca în condiţiile în care rezultatele emintenţilor se înrăutăţesc, să asistăm la deprecieri mai mari decât pe pieţele externe.

Contextul actual este mai dificil

Multe companii româneşti au înregistrat venituri în creştere ca urmare a producţiei, dar şi a prestării de servicii aferente contractelor semnate la începutul anului, când contextul economic internaţional era diferit.

Analiştii susţin că multe companii listate şi-au amânat proiectele de investiţii, ceea ce va încetini creşterea veniturilor.
În plus, evoluţia actuală de pe piaţa de capital nu mai permite, la fel ca şi în alţi ani, finanţarea prin majorarea de capital social prin aport de numerar.

„Cred că bilanţul anului 2008 va fi în general unul favorabil în ceea ce priveşte dinamica veniturilor încasate de companiile listate, însă 2009, sau cel puţin prima parte a anului viitor, va fi mai sărac în surprize plăcute.

Dinamica afacerilor listate urmează să fie moderată“, spune reprezentantul SSIF Intercapital Invest.

Efectele crizei devin vizibile

Săptămâna trecută nu a fost marcată doar de rezultatele bune anunţate de mai multe companii listate, ci şi de intenţia unora dintre emintenţi de a-şi reduce activitatea. Este şi cazul Azomureş (AZO), care îşi va restrânge producţia la jumătate, ca urmare a scăderii cererii de îngrăşaminte la nivel mondial.

Totuşi, la nouă luni, compania a consemnat un avans puternic al afacerilor, până la 962,82 milioane lei, în creştere cu 77% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Măsuri similare sunt luate în calcul şi de Oltchim (OLT), care a anunţat că va disponibiliza 550 de angajaţi.

Evoluţii mixte în sistemul bancar

BRD a obţinut un profit net de 1,039 miliarde lei după primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. Avansul s-a datorat vânzării participaţiei deţinute la Asiban, creşterii volumului creditelor acordate cu 32% şi a majorării activelor până la aproape 12 miliarde euro.

La polul opus s-a situat Banca Carpatica, a cărui profit a scăzut semnificativ în trimestrul al treilea faţă de cel anterior. Pentru anul următor, analiştii din mediul bancar anticipează, însă, o scădere a acvitităţii de creditare, ca urmare a crizei financiare.

În sectorul utilităţilor şi cel energetic s-au remarcat rezultate obţinute de Transelectrica. Profitul de 133 milioane lei şi cifra de afaceri în creştere cu 20% au depăşit cu mult aşteptările companiei. În plus, Transgaz a raportat la nouă luni un profit anualizat de 179 milioane lei, mai mare cu 4,5%.

Totodată, Rompetrol Well Services (PTR) a înregistrat o creştere de 17% a cifrei de afaceri şi un avans de 33% a profitului, depăşind profitul bugetat pentru anul în curs.

Săptămână trecută şi-au anunţat rezultatele şi emitenţi din sectorul farmaceutic. Astfel, Antibiotice Iaşi (ATB) a înregistrat venituri în creştere cu 3% şi un profit de 16,9 milioane lei, cu aproape un sfert mai puţin faţă de primele nouă luni ale lui 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite