ARDIMET: Produsele siderurgice, la nivelul din 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ARDIMET: Produsele siderurgice, la nivelul din 1990
ARDIMET: Produsele siderurgice, la nivelul din 1990

Toate segmentele de piaţă care au legatură într-un fel sau altul cu industria construcţiilor au înregistrat diminuări semnificative în ultimul an. Producţia de produse siderurgice din acest an este similară cu cea înregistrată acum 19 ani.


Campionul absolut al diminuării afacerilor producătorilor de materiale de costrucţii este segmentul tâmplăriei termoizolante, care a scăzut cu 40-45% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, conform preşedintelui Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoziolantă, Valentin Petrescu. În plus, numărul firmelor din domeniu s-a redus cu 15%, de la 5.000-6.000 în 2008, prin falimente sau închiderea temporară a activităţii.
Cu scăderi semnificative ale vânzărilor se confruntă şi producătorii de ciment, în condiţiile în care consumul a scăzut cu 30%, ajungând la nivelul cererii din 2006, conform lui Ion Crângaşu, directorul executiv al patronatului din industria cimentului, CIROM. Anul trecut, producţia locală de ciment era de aproximativ 10 milioane de tone şi se consumau 11 milioane de tone, diferenţa fiind importată din diverse ţări, inclusiv din China. Crângaşu estimează că industria de profil nu se va revigora mai devreme de primele şase luni din 2010.

Vânzările mai mici scad preţul produselor

În ceea ce priveşte producţia de produse siderurgice, Călae Mândru, director adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET), spune că s-a ajuns la cel mai mic nivel din anul 1990 încoace. El se aşteaptă  ca în anul 2009 să se producă aproximativ 300.000 de tone de produse siderurgice, în condiţiile în care în 2008 consumul a fost de 4,8 milioane de tone, dintre care un milion de tone a reprezentat stoc. „Chiar şi în condiţiile în care mai există încă astfel de stocuri, volumul de produse a ajuns la un minim istoric”, spune Călae Mândru. Raportul dezechilibrat dintre cerere şi ofertă a dus la scăderea preţului la oţel-beton, de la 800-900 de euro pe tonă la 300-350 de euro pe tonă.
Astfel de scăderi ale preţurilor materialelor de construcţii au dus la „un preţ aproape corect al acestora, un cost adaptat la cât poate cumpărătorul oferi”, spune Claudiu Georgescu, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România. „Se mai pot face unele corecţii, punctuale, cu privire la produsele de import”, completează el.

Estimări pesimiste

Nici segmentele conexe construcţiilor nu stau mai bine.Industria de prelucrare a lemnului, exclusiv mobilier a înregistrat şi ea o scădere de 15-20%, conform Confederaţiei Patronale din Industria României. Şi vânzările de utilaje de construcţii s-ar putea diminua în acest an cu 60-70% faţă de 2008, din cauza crizei, potrivit asociaţiei distribuitorilor din domeniu. „Dacă iniţial speram să ajungem în 2009 măcar  la nivelul din 2006, în momentul de faţă estimăm că vom atinge 30% din nivelul vânzărilor de anul trecut, când s-au vândut aproximativ 3.200 de utilaje”, a declarat Petre Moroianu, secretarul general al Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite