Produsele ecologice – discrete pe piaţă, vedete la IndAgra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mierea, dulceţurile, sucurile şi siropurile cu adevărat naturale, brânzeturile şi diverse alte alimente produse în regim de certificare ecologică fac furori în târgul specializat în

Mierea, dulceţurile, sucurile şi siropurile cu adevărat naturale, brânzeturile şi diverse alte alimente produse în regim de certificare ecologică fac furori în târgul specializat în agricultură şi industrie alimentară IndAgra, deschis ieri, la Romexpo.

Vizitatorii se opresc miraţi la standurile cu astfel de produse, mulţi dintre ei întâlnind pentru prima oară, fizic, asemenea bunătăţi.

Într-adevăr, statisticile oficiale arată că, pe de-o parte, în România doar 1% din totalul pieţei agroalimentare înseamnă produse ecologice, iar pe de altă parte, acestea sunt trimise, de regulă, la export. Vedete la marile târguri şi expoziţii cu profil agroalimentar, cum e şi IndAgra, aceste produse sunt rar întâlnite pe rafturile magazinelor din România.

Explicaţia vine chiar de la producători: dacă aşezăm un produs ecologic lângă omologul său "comercial", am pierdut clientul din cauza diferenţelor de preţ.

"Un nectar de caise ecologic la 250 ml costă aproximativ trei lei; un suc comercial pe a cărui etichetă scrie că e din caise (deşi are numai aroma acelui fruct) costă un leu", explică reprezentantul unei companii specializate în astfel de produse. El arată că, deocamdată, soluţia aleasă de "ecologici" în concurenţa cu produsele comerciale este promovarea mai mult a calităţilor terapeutice ale alimentelor şi băuturilor naturale.

Piaţa e dominată de… lapte şi miere

Din totalul de 3.836 de operatori (producători, procesatori şi distribuitori) înregistraţi şi certificaţi ca furnizori de produse ecologice, aproape 2.900 provin din sectorul animalier. Cei mai mulţi sunt crescătorii de vaci, care furnizează lapte pentru cinci fabrici certificate ecologic, şi apicultorii, a căror producţie totală de miere a crescut exponenţial.

Dacă în anul 2000 se raportau 10 tone, pentru 2007 se estimează o producţie de peste 1.240 de tone de miere. Din acestea, mai mult de jumătate se trimite la export, potrivit datelor centralizate la Ministerul Agriculturii.
Reprezentanţii ministerului au arătat că produsele certificate ecologic se disting prin marca "ae" aplicată vizibil pe etichetele de pe ambalaje, şi această certificare se obţine prin proceduri riguroase, în regim de strictă monitorizare.Din sectorul vegetal provin 245 de operatori certificaţi ecologic, care cultivă cereale, legume sau fructe în ferme cu suprafeţe cuprinse între 200 şi 3.500 de hectare.

Ediţia din 2007 a târgului IndAgra, deschis până duminică, reuneşte 850 de firme expozante din 26 de ţări, pe o suprafaţă de expunere de 44.000 mp, din care 33.000 mp interior şi 11.000 mp exterior. Expoziţia este structurată pe mai multe saloane tematice - industrie alimentară, agricultură, produse ecologice, zootehnie etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite