Producătorul celebrei Absolut Vodka, scos la vânzare de guvernul suedez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În procesul de privatizare pregătit de statul scandinav se înscriu şi alte zeci de companii Statul suedez vrea să vândă, în următorii trei ani, participaţiile sale la zeci de

În procesul de privatizare pregătit de statul scandinav se înscriu şi alte zeci de companii

Statul suedez vrea să vândă, în următorii trei ani, participaţiile sale la zeci de companii a căror valoare de piaţă este estimată la circa 21 miliarde de dolari (150 miliarde de coroane suedeze). Acesta va fi probabil cel mai amplu proces de privatizare din istoria Suediei.

Cu un nou guvern de centru-dreapta, care este determinat să înlăture statul din afaceri precum băncile, telecomunicaţiile şi producţia de băuturi spirtoase, se pare că tot ce-i mai lipseşte Suediei zilele acestea este un semn cu "De vânzare", la principalele puncte de trecere a frontierei, relatează "International Herald Tribune". Legea care reglementează privatizarea societăţilor de stat a fost prezentată săptămâna trecută în parlamentul de la Stockholm. "Nu închidem nicio uşă; suntem deschişi faţă de orice opţiune. Singura condiţie este să aibă sens, din punctul de vedere al afacerii", a spus Mats Odell, ministrul responsabil cu vânzarea activelor. Procesul se anunţă a fi unul rentabil din punct de vedere financiar, dar şi cu implicaţii politice. Guvernul intenţionează să-şi reducă iniţial participaţiile în şase companii, lucru care poate afecta mii de locuri de muncă. "Sunt în joc mize mari. Guvernul trebuie să gestioneze procesul cu mare atenţie", crede Olof Petersson, director de cercetare la Center for Business and Policy Studies din Stockholm.

Statul este dispus să ia în considerare orice tip de tranzacţie

Guvernul premierului Frederik Reinfeldt, care a ajuns la putere în septembrie anul trecut, după ce social-democraţii au pierdut alegerile, spune că banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru acoperirea datoriei publice. Aceasta depăşeşte cu puţin 40% din PIB-ul Suediei şi este una dintre cele mai scăzute din Europa. Dar Odell mai spune că privatizarea are şi o componentă ideologică şi o descrie ca fiind începutul unei ample restructurări a sectorului corporatist din ţara sa. "Aceste companii s-ar descurca mai bine cu un alt proprietar decât statul", a spus el, referindu-se la cele şase companii care urmează acum să fie vândute, parţial sau în întregime.

Acestea sunt: V&S, producătorul Absolut Vodka şi una dintre cele mai importante fabrici de băuturi alcoolice premium din lume; Nordea, cea mai mare bancă din regiune; TeliaSonera, cel mai influent operator de telecomunicaţii din regiunea scandinavă, care are operaţiuni până în Azerbaidjan; OMX, care controlează câteva burse nordice; compania de credit SBAB şi Vasakronan, o companie de proprietăţi imobiliare comerciale.

Potrivit lui Odell, guvernul suedez este deschis spre orice tip de tranzacţie: vânzarea acţiunilor în bloc, fuziuni sau oferte publice iniţiale. În ultimele luni, acesta a desemnat o echipă pentru a se ocupa de vânzare, sub conducerea lui Karin Forseke, fost director executiv al celei mai importante bănci de investiţii din Suedia, Carnegie. Deja s-au arătat interesaţi tot felul de cumpărători din diferite părţi ale lumii, mai spune ministrul.

Companiile din domeniul energetic nu vor fi privatizate

Până acum, compania faţă de care şi-au manifestat public interesul mai mulţi cumpărători este producătorul de băuturi V&S. Atât Bacardi, cât şi Pernot Ricard şi-au exprimat dorinţa de a cumpăra compania care a fost evaluată la 40 miliarde de coroane suedeze. Firma americană Fortune Brands poate fi, de asemenea, un alt concurent în procesul de privatizare a producătorului Absolut Vodka.

Chiar dacă guvernul şi-a angajat o echipă de experţi în economie, procesul poate avea însă capcanele sale. Criticii spun că această privatizare nu este necesară şi că s-ar putea dovedi dăunătoare, atât pentru stat, cât şi pentru companii. "Această vânzare este caracterizată de o lipsă totală de pragmatism şi analiză. De ce să vinzi companii profitabile ca să achiţi o datorie naţională care este oricum una dintre cele mai mici din Europa?", se întreabă Thomas Ostros, purtătorul de cuvânt al opoziţiei social-democrate şi fost ministru în guvernul precedent. Actualul executiv se apără spunând că vânzarea activelor statului are sens. "Noi considerăm că este greşit ca statul să fie singurul mare proprietar de companii din Suedia", spune Odell, adăugând că acesta are participaţii în 54 de companii care au 188.000 de angajaţi. Din aceste 54 de companii, două nu intră în discuţia privatizării: gigantul energetic Vattenfall şi compania minieră LKAB.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite