Producătorii de pâine cer TVA de 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea taxei pe valoarea adăugată ar ameliora efectele majorării preţurilor şi ar combate evaziunea în domeniu. Având în vedere escaladarea fără precedent a preţurilor la grâu şi

Reducerea taxei pe valoarea adăugată ar ameliora efectele majorării preţurilor şi ar combate evaziunea în domeniu.

Având în vedere escaladarea fără precedent a preţurilor la grâu şi necesitatea de a combate evaziunea fiscală, industriaşii din sectorul de morărit şi panificaţie cer guvernului reducerea TVA până la o cotă de 5%. Măsura ar trebui să se aplice doar temporar, pe o perioadă de 3-5 ani, pe întreaga filieră grâu-făină-pâine.

Conducerea Asociaţiei Societăţilor de Morărit şi Panificaţie (ASMP) apreciază că piaţa pâinii este grav afectată de evaziune, dar consideră că acest flagel nu se combate prin controale încrucişate, ci prin relaxarea fiscalităţii. Membrii ASMP, reuniţi într-un simpozion ce se desfăşoară în aceste zile la Sibiu, au ajuns la concluzia că trebuie redusă în primul rând cota de TVA până la un nivel la care evaziunea nu ar mai avea rost, adică maximum 5%.

"Anul trecut, de pe urma industriei de morărit şi panificaţie s-au adunat la buget 24 milioane de lei din TVA, în condiţiile în care doar o parte din societăţi şi-au onorat îndatoririle fiscale. Estimăm că, dacă ar scădea cota de la 19% la 5%, ar veni toţi să plătească această taxă, şi atunci s-ar aduna pe puţin 50 milioane de lei. Tot ce e peste 5% înseamnă posibilitatea de a da diverse şpăgi, şi aşa se întreţine evaziunea", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie din România - ANAMOP, Viorel Marin. El a agăugat că prin reducerea TVA s-ar atenua şi "scumpirile iminente şi inerente" ce se vor înregistra la pâine în următoarea perioadă.

Grâul s-a scumpit cu 80% într-o lună

"Condiţiile actuale de piaţă impun o ajustare corespunzătoare a preţului produselor de panificaţie, având în vedere scumpirea de la 125 la 240 de euro/tona de grâu de la începutul campaniei de recoltare (perioada iunie-iulie). Spre exemplu, dacă în ianuarie se va introduce cota redusă de TVA de 5%, în februarie s-ar putea să avem o scădere a preţului pâinii". Viorel Marin a mai subliniat că în Uniunea Europeană cota de TVA pentru pâine este de 2% până la 5%".

Pe de altă parte, "dacă la noi nu s-ar reduce TVA, ar veni tot mai puţine societăţi sa plătească 19%, şi atunci calculele virtuale privind bugetul anului viitor nu se vor mai potrivi cu realitatea.

Cui foloseşte "vânătoarea de vrăjitoare"?

Astfel că guvernul va avea de ales între adunarea pe hârtie a unei sume iluzorii, rezultată din cota de 19%, şi colectarea reală a unor sume concrete, obţinute prin lărgirea bazei de impozitare, adica prin faptul ca o cota de 5% este suportabila şi va fi plătită de toate firmele".

Industriaşii prezenţi la Sibiu s-au arătat indignaţi faţă de modul în care se desfăşoara campania guvernamentală de controale fiscale, sanitar-veterinare şi de alte feluri, la care sunt supuse în această perioadă societăţile de morarit şi panificaţie.

"Nu ideea de control mă dezamăgeşte, ci faptul că inspectorii sunt aroganţi şi acţionează în acelaşi stil discreţionar, pornind de la ideea că orice am face suntem vinovaţi. Unii ne tratează din start ca pe nişte infractori dovediţi", ne-au mărturisit câţiva dintre procesatori.

Cât priveşte rezultatele acestei campanii, cifrele vorbesc de la sine: din aproximativ 1.500 de societăţi controlate, mai putin de 5% au fost găsite în situaţia numită generic "evaziune fiscală". Cel mai des întâlnite nereguli au fost achiziţia de grâu pe bază de borderou de la persoane fictive, neînregistrarea operaţiunilor efectuate sau lipsa caselor de marcat în unităţile de vânzare cu amănuntul.

Cele aproape 1.500 de firme controlate reprezintă circa 10% din numărul total de companii din această industrie. "Ştim cu toţii că aceia care de regulă fac evaziune sunt informaţi din timp şi puţini dintre ei sunt prinşi, dar important este să se reţină că nu firmele mici şi mijlocii sunt apanajul evaziunii, aşa cum s-a spus cu diverse ocazii", conchide liderul patronal.

Din ce e compus preţul pâinii, la noi şi în UE

În mod normal, pe pieţele stabile şi predictibile, cum ar fi UE sau SUA, materiile prime (în special grâul) reprezintă doar 10% din costul total al pâinii. Cea mai mare pondere o au salariile (40%), urmate de o marjă de rezervă pentru stabilitatea preţurilor (15-20%), din care societatea suportă diversele şocuri ale pieţei.

Pentru dezvoltare se alocă între 7% şi 10%, profitul este calibrat astfel încât să ajungă la 10%, iar restul înseamnă costuri cu utilităţile - gaze, curent, apă, canal etc. În România, parcă totul e întors pe dos: 70% înseamnă materii prime, 25% se împart aproape egal între utilităţi şi salarii, iar profitul este maximum 5%.

Cât despre dezvoltare sau atenuarea şocurilor de piaţă… prea rar se aminteşte în calculele procesatorilor de pe la noi. Dar să nu uităm ca în Occident kilogramul de pâine se vinde cu 3,3 până la 5,7 euro, în timp ce la noi preţul nu trece de 0,8 euro.

Estimăm că, dacă ar scădea cota de la 19% la 5%, ar veni toţi să plătească această taxă, şi atunci s-ar aduna pe puţin 50 milioane de lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite