Producătorii de mobilă vor să recâştige pieţele estice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această toamnă, pentru prima oară, companiile româneşti vor participa la târguri în Kazahstan şi Krasnoyarsk Participările la târgul de la Moscova nu au adus rezultatele scontate,

În această toamnă, pentru prima oară, companiile româneşti vor participa la târguri în Kazahstan şi Krasnoyarsk

Participările la târgul de la Moscova nu au adus rezultatele scontate, motiv pentru care Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) a decis să-şi promoveze membrii la expoziţiile de specialitate din Kazahstan şi Krasnoyarsk.

Creşterea exporturilor pe piaţa rusă a fost în ultimii ani de câteva milioane de euro în ciuda eforturilor mari de promovare. "Târgul de la Moscova nu a dat roade. Am redus suprafaţa standului pe care îl plăteam cu 500.000 de euro şi ne-am gândit să mergem în special în Caucaz, bogată în resurse", spune Aurel Rizea, preşedintele APMR.

În luna octombrie Asociaţia va participa la Astana, noua capitală a Kazahstanului, la un târg de mobilă. Oamenii de afaceri mizează pe construcţiile noi care generează o cerere crescută pe piaţa mobilei. În prezent, companiile româneşti de mobilă exportă în această ţară marfă în valoare de 1,5 milioane de euro. "Sperăm într-o dublare sau chiar o triplare a vânzărilor în următorii doi ani", spune Rizea.

În septembrie, Asociaţia va fi prezentă la târgul din Krasnoyarsk, piaţă pe care în prezent se exportă mobilă de doar 400.000-500.000 de euro. Dacă înainte de 1989 exporturile în Uniunea Sovietică se ridicau la 150 milioane de dolari, acum ele nu ating 40 milioane de dolari.

Exportăm mai mult decât importăm

România este pe locul 22 în lume în privinţa exportului de mobilă şi pe 13 în clasamentul balanţei comerciale generate de această industrie. Anul trecut, exportul s-a ridicat la aproape un miliard de euro, fiind cu aproape 700 milioane de euro mai mare decât importul. Principalele destinaţii de export pentru mobila românească sunt Franţa, Germania, Italia, Anglia şi Olanda. Pe aceste pieţe nu concurăm cu producţia de serie mare şi cu costuri mici.

Dotarea tehnică nu le-ar permite producătorilor români să facă faţă unei astfel de competiţii. Marfa care merge la export are o valoare adăugată ridicată. De altfel, forţa de muncă românească este încă ieftină. "Salariul mediu brut al unui astfel de muncitor depăşeşte puţin 200 de euro, în ciuda majorărilor de 55% efectuate la începutul anului. Această valoare este de 10 ori mai mică decât în Germania şi de trei ori mai mică decât în Ungaria", spune Rizea.

Exportul este afectat de aprecierea leului

Aprecierea monedei naţionale este una dintre principalele probleme cu care se confruntă industria mobilei. Marja de profit cu care se lucrează în industria mobilei este de 7%, potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Aurel Rizea, mai mare decât aprecierea monedei naţionale. Din această cauză, unii exportatori români de mobilă s-au orientat spre piaţa internă.

Mobilierul la comandă, 30% din piaţa internă

Comerţul cu mobilier la comandă a ajuns la aproximativ 30% din piaţa internă. Potrivit preşedintelui APMR, cei mai mulţi producători au cel mult nouă angajaţi. Producătorii mari specializaţi pe comerţul "la comandă" ating cifre de şapte milioane de euro. Un alt fenomen care caracterizează piaţa este creşterea mult mai rapidă a importului decât faţă de comerţul cu produse autohtone.

Astfel, anul trecut, importul a crescut cu aproape 30%, mâncând din cota de piaţă a producţiei autohtone care nu a crescut decât cu aproape 10%. Ţările din care se aduce cea mai multă mobilă sunt: Italia, Germania şi Polonia. Un alt fenomen prezent este creşterea gradului de prelucrare. Chiar şi companiile care furnizau cherestea încep să-şi extindă activitatea oferind produse cu un grad mai înalt de prelucrare.

Valoarea producţiei totale de mobilă din România a ajuns în primul semestru la aproximativ 895 milioane de euro, în creştere cu peste 10% faţă de perioada similară a anului trecut, iar până la finele anului va ajunge la 1,78 miliarde de euro, conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Târg de mobilă, în septembrie

Ediţia din acest an a târgului de mobilă BIFE-TIMB se va desfăşura la Romexpo în perioada 5-9 septembrie. Vor participa 550 de firme, cu 10% mai mult decât anul trecut. Aproape 75% din firme sunt româneşti.

Sperăm într-o dublare sau chiar o triplare a vânzărilor în următorii doi ani în Kazahstan
Aurel Rizea
preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite