Producătorii de energie fac jocurile pe Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica, care deţine peste 30% din producţia de energie electrică, nu a negociat, în 2006, niciun contract la OPCOM Operatorul Bursei de energie, OPCOM, este condus de un cartel

Hidroelectrica, care deţine peste 30% din producţia de energie electrică, nu a negociat, în 2006, niciun contract la OPCOM

Operatorul Bursei de energie, OPCOM, este condus de un cartel de producători termo care au fixat preţuri foarte ridicate pentru electricitate şi dau tonul pieţei, a declarat, ieri, directorul general al furnizorului de energie Ennet, Dan Moraru. "OPCOM nu previne cartelizarea producătorilor şi stimulează creşterea artificială a preţurilor. Din cauza OPCOM, s-a blocat piaţa şi s-au limitat contracte, iar eligibilii au rămas fără energie", a spus directorul general al companiei.

Potrivit acestuia, pe piaţa contractelor bilaterale (PCCB), unde sunt obligaţi să vândă energia disponibilă toţi marii producători de energie, nu se reflectă componenţa procentuală a producţiei de energie din România. "Ca PCCB să se apropie de scopurile declarate, o condiţie imperativă este ca în componenţa energiei care se vinde pe PCCB să fie prezente absolut toate sursele, într-un procent identic cu aportul lor la producţia de energie electrică a României. Absolut toţi producătorii trebuie să vândă pe PCCB acelaşi procent din producţia proprie", a afirmat Moraru, în cadrul unui seminar.

Cel mai mare producător de energie electrică din România, compania Hidroelectrica, nu a participat la nicio tranzacţie pe PCCB, în tot anul 2006, deşi deţine o cotă de piaţă de peste 30%. Potrivit datelor centralizate de pe piaţa contractelor bilaterale (PCCB), în anul 2006, singurii producători care au vândut energie pe această piaţă sunt Nuclearelectrica, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare şi, în cea mai mare parte, cele trei complexuri energetice.

Pretul tranzacţiilor, confidenţial

Moraru a continuat să critice activitatea operatorului pieţei de energie, susţinând că "nu există nicio Bursă în lume în care să nu se cunoască preţul tranzacţiei". Moraru a mai spus că nici Bursa Română de Mărfuri nu e pregătită, în acest moment, pentru preluarea tranzacţiilor cu energie, deşi reprezentanţii acestei Burse se află în discuţii cu Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei pentru a oferi o soluţie acestor probleme.

OPCOM informează că activitatea sa este integral reglementată de ANRE, în baza legislaţiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzacţiilor cu energie pe BRM ar scoate această activitate de sub incidenţa legii energiei electrice.

"Băieţii deştepţi" rămân cu contractele bilaterale

Gradul de deschidere al pieţei de energie electrică este în prezent în proporţie de circa 50%, ceea ce înseamnă că jumătate din consum se negociază liber. Din această cantitate, 1,36% din consumul din 2006 s-a tranzacţionat anul trecut pe PCCB, pentru 2007, procentul urcând la 4,34%. Cantităţile disponibile pentru a fi tranzacţionate pe PCCB sunt astfel foarte mici, întrucât o mare parte a energiei a fost deja contractată, pe termen lung, în anii anteriori. "Este nedrept ca anumiţi producători să continue comercializarea energiei prin contracte bilaterale, alţii fiind fortaţi să utilizeze mecanismele pseudoconcurenţiale existente.
De fapt, <> băieţilor deştepţi rămân neatinse şi ei pot continua să se bucure de contracte bilaterale, pe când băieţii corecţi luptă la sânge pentru picături de energie termo pe PCCB", a declarat reprezentantul Ennet. De altfel, acesta a declarat că este de acord cu publicarea contractelor de intermediere cerută de Ministerul Economiei, întrucât "nu are nimic de ascuns".
Potrivit acestuia, situaţia este discriminatorie şi profund anticoncurenţială.

Energy Holding, profit de 15 milioane de dolari

Reprezentanţii Energy Holding, furnizorul privat cu cea mai mare cotă de piaţă (12%), apreciază că PCCB trebuie să fie o piaţă funcţională, bazată pe reguli şi mecanisme clare, astfel încât cererea şi oferta să fie echilibrate, iar preţurile rezultate din tranzacţii - suportabile pentru consumatorii industriali. "Analizând situaţia tranzacţiilor desfăşurate pe PCCB, precum şi ofertele producătorilor pentru 2007, constatăm însă o creştere cu peste 60% a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, în condiţiile în care pe piaţa reglementată nu se poate vorbi de o majorare similar", afirmă traderul de electricitate.

Pentru 2006, compania estimează un profit net de 15 milioane de dolari, în creştere cu 19%, şi o cifră de afaceri de 370 milioane de dolari, mai mare cu 25%. Compania a explicat rezultatele prin extinderea bazei de clienţi, printer care se numără şi Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite