Producătorii mari de vin sunt concuraţi de micii fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii mari de vin sunt concuraţi de micii fermieri
Producătorii mari de vin sunt concuraţi de micii fermieri

Patronatul Viei şi Vinului (PNVV) solicită limitarea producţiei de vin din gospodăriile populaţiei la 30 de hectolitri pe an şi reducerea plafonului maxim pentru care nu este necesară obţinerea autorizării de antrepozitare fiscală la 30 de hectolitri, faţă de 200 de hectolitri în prezent.

Asociaţia producătorilor de vin consideră că la un consum zilnic de 0,4 litri de vin pe persoană, cantitate recomandată şi de medici, rezultă o cantitate de 430 litri pe gospodărie.

Deci 30 de hectolitri pentru autoconsum este o cantitate suficientă pentru un an. Efectele pozitive create în economie de aceste măsuri constau în eliminarea concurenţei neloiale a celor care produc cantităţi de fapt industriale, fiscalizarea profitului şi a TVA (pierdere a bugetului de stat estimată de PNVV la 70–100 de milioane de euro pe an, calculând preţul mediu al unui litru de vin la un euro), protejarea consumatorilor prin controlul calităţii vinului introdus pe piaţă.

O altă solicitare a PNVV se referă la stabilirea accizei la vinul spumos sau spumant la valoare zero. Toate statele membre ale UE producătoare de vin (excepţie Germania şi Ungaria) au stabilit nivelul accizei la valoarea 0 (zero) la vinul spumant, încurajând astfel producţia viticolă şi comerţul cu vinuri.

450 de milioane de euro este valoarea totală a pieţei interne a vinului. Principalii producători sunt Murfatlar, Jidvei, Vincon şi Cotnari.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite