Privatizarea Antibiotice, controversată la Iaşi, dar şi la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea ultimului producător de medicamente din portofoliul statului nu răspunde nici intereselor companiei, nici cerinţelor europene Prin situaţia financiară şi programul

Vânzarea ultimului producător de medicamente din portofoliul statului nu răspunde nici intereselor companiei, nici cerinţelor europene

Prin situaţia financiară şi programul investiţional, Antibiotice pare să dezmintă formula "statul, cel mai prost administrator". Ca să nu-şi iasă din mână însă, statul vrea să ne arate că este cel puţin un prost vânzător, care nu are în cap nicio strategie.

Ultimele două săptămâni au arătat că vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Antibiotice Iaşi are toate "şansele" să se transforme într-un nou scandal de privatizare. Mai ales că privatizarea este încă departe de a se fi consumat.

Teoretic, este chiar blocată în acest moment, în condiţiile în care Curtea de Apel Iaşi a decis suspendarea hotărârii de guvern privind privatizarea societăţii prin licitaţie cu strigare. Neaşteptând nici măcar recursul, reclama cu vânzarea Antibiotice a curs nestingherită pe televizor (de parcă un mare investitor, producător de medicamente, cum spune AVAS că ar vrea, se uită la televizor ca să ia decizii). "Dacă nu aveţi acoperire, banii care se duc pe publicitate vor trebui recuperaţi de la unii din buzunar", l-a avertizat Mircea Ifrim, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, pe şeful AVAS, Teodor Atanasiu.

Deputaţii au început însă să pună problema de ce atâta grabă în vânzarea Antibiotice. "Suntem îngrijoraţi de ce se întâmplă cu medicamentele şi nu putem să dăm o decizie cu multă uşurinţă pentru vânzarea ultimei nave-amiral care produce antibiotice şi prin care am putea controla preţurile de pe piaţă", a spus Mircea Ifrim, citat de Mediafax.

Cuvinte mari şi nu întru totul pe limba economiei libere, dar care au o acoperire în evoluţia altor pieţe româneşti, care au înlocuit monopolul de stat cu cel privat, deloc spre fericirea consumatorilor.
La sfârşitul săptămânii trecute, şi Asociaţia Oamenilor de Afaceri transmitea un comunicat prin care arăta că metoda de privatizare aleasă poate pune în pericol producţia de medicamente din România, domeniu strategic, fiind vorba de sănătatea populaţiei.

Asociaţia propune o vânzare de pachete mici pe bursă, astfel încât compania să obţină şi capitalizarea necesară. Indiferent de aşa-zisele condiţii contractuale, presiunile şi profiturile din domeniul imobiliar vor face ca şi această producţie de maximă importanţă să dispară, favorizând creşterea importului de medicamente".

Comunicatul AOAR face referire la asigurările pe care s-a grăbit să le dea AVAS că, prin contract, câştigătorul licitaţiei va fi ţinut să menţină obiectul de activitate. "Vă garantez că producţia de medicamente va continua la Antibiotice şi că nu vom avea acolo un complex imobiliar", spune Atanasiu.

"Aşa vrea Europa", justificarea de serviciu

Din lac în puţ. Vrând să scape de presiunile opiniei publice de acasă, AVAS îşi pune în cap Europa. Comisia Europeană a atenţionat printr-o scrisoare trimisă guvernului că dacă sunt impuse condiţii care pot reduce preţul de vânzare, precum garanţii privind producţia şi investiţiile sau de păstrare a forţei de muncă, atunci se pune problema acordării unui ajutor de stat, care, în orice caz, trebuie autorizat de Bruxelles.

Răspunsul AVAS este neconvingător şi n-are darul să liniştească nicio parte: "Vom negocia cu adjudecatarul (câştigătorul) licitaţiei mai multe clauze referitoare la Antibiotice, dar printr-un acord bilateral, acceptat de ambele părţi, nu prin impunerea unor condiţii discriminatorii, anterioare licitaţiei, cu caracter eliminatoriu - care ar încălca normele europene. Culmea este că autorităţile de la Bucureşti au anunţat trecerea la metoda de licitaţie cu strigare pentru că aceasta "respectă întocmai directivele Comisiei Europene privind concurenţa şi libera circulaţie a capitalurilor".

Aparent, guvernul s-a temut să nu aibă un nou caz "Daewoo Craiova", unde privatizarea întârzie "din cauza" Europei - se aşteaptă avizul Bruxelles-ului privind tranzacţia dintre AVAS şi Ford, suspectându-se acordarea unor ajutoare de stat "neeuropene". Aşa a ajuns statul ca, la Antibiotice, să schimbe strategia iniţială care prevedea clar privatizarea cu un investitor strategic (un producător important, din acelaşi domeniu de activitate). Justificarea ar avea însă o hibă - nicăieri nu interzice Europa ca un producător, de medicamente, spre exemplu, să fie cumpărat de un alt producător de medicamente. Cere doar transparenţă.

Niciun investitor nu ar cumpăra Antibiotice pentru aşa-zisul "tun imobiliar", când ar obţine mult mai mulţi bani din profitul societăţii
Teodor Atanasiu,
preşedintele AVAS

Ultima pastilă valoroasă

Antibiotice este ultimul activ valoros pe care îl mai are de vândut AVAS. Începând din 2000, la Antibiotice au fost retehnologizate şi modernizate nouă fluxuri de fabricaţie a produselor farmaceutice şi substanţelor active şi laboratoarele de control al calităţii.

Este unicul fabricant român de substanţe active obţinute prin biosinteză, avizat de organismul american Food and Drug Administration, şi singurul producător român de antiinfecţioase: beta-lactamice şi cefalosporide - pulberi sterile injectabile. Tot la Antibiotice este produsă întreaga gamă de medicamente antituberculoză. Profitul pe 2006 a fost de 24 milioane de lei, iar potrivit estimărilor, în 2007 va ajunge la 30 milioane de lei, peste 10% din vânzări.

Prin programul de disponibilizări, compania va ajunge de la 1.600 la 1.400 de angajaţi. Compania are un program de investiţii stabilit până în 2012, de peste 20 milioane de euro.

O vânzare, mai multe tratamente

Septembrie 2000 - Este anunţată strategia de privatizare Antibiotice cu un investitor (eventual în parteneriat cu unul/mai mulţi investitori financiari), prin metoda negociere

Octombrie 2006 - AVAS anunţă vânzarea companiei, în baza hotărârii din 2000

Noiembrie 2007 - Guvernul stabileşte că vânzarea pachetului de 53% al AVAS se va face prin licitaţie cu strigare

Decembrie 2007 - AVAS anunţă preţul de pornire de 136 milioane de euro, iar licitaţia este fixată pentru 18 martie 2008

Februarie 2008 - Curtea de Apel Iaşi dă câştig de cauză sindicatelor, suspendând hotărârea de guvern privind privatizarea Antibiotice. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a avizat constituirea unei comisii de anchetă a privatizării; AVAS anunţă că va continua privatizarea. Comisia Europeană avertizează că ar putea deschide o investigaţie, în cazul în care cumpărătorul va fi obligat să păstreze obiectul de activitate al companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite