Paşii de înscriere la „Primul Siloz“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paşii de înscriere la „Primul Siloz“
Paşii de înscriere la „Primul Siloz“

Producătorii agricoli şi depozitarii de seminţe care doresc să garanteze creditele cu propria recoltă pot începe să-şi depună actele pentru intrarea în programul naţional „Primul Siloz“. Pentru asta, vor trebui să se înarmeze cu răbdare, deoarece vor avea parte de multă birocraţie.

În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri 15 iulie au fost adoptate normele metodologice pentru Programul „Primul Siloz”. Astfel, prin aceste norme metodologice de aplicare a programului au fost stabilite condiţiile pentru licenţierea depozitarilor de seminţe de consum şi s-a constituit schema de garantare a certificatelor de depozit pentru a crea posibilitatea utilizării acestora ca garanţie pentru obţinerea de credite de producţie de către producătorii agricoli.A fost aprobat formatul licenţei de depozit ce urmează a se acorda depozitarilor precum şi cel pentru certificatul de depozit care va fi pus la dispoziţia depozitarilor licenţiaţi şi emis fiecărui producător agricol în calitate de deponent de seminţe de consum.

Pentru a putea obţine licenţa de depozit, fermierul va trebui , în primul rând, să depună o cerere scrisă, prin delegate sau prin poştă, la Biroul Unic din cadrul Ministerului Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MADR).
După înregistrarea cererilor, secretarul Comisiei convoacă Comisia, în vederea desemnării organismelor de audit pentru  verificarea şi certificarea condiţiilor financiare şi tehnice ale operatorilor economici care solicită licenţa, informează un comunicat al MADR.

După aceea, comisia va transmite în scris reprezentanţilor organismelor de audit decizia de începere a acţiunii de verificare şi certificare a condiţiilor financiare şi tehnice pentru depozitele care au depus cereri de acordare a licenţei. Organismul de audit judeţean desemnat, împreună cu reprezentantul operatorului economic care a depus cererea pentru acordarea licenţei se va deplasa la depozitul care urmează să fie verificat.

Licenţa costă 100 de lei

După efectuarea verificărilor şi întocmirea rapoartelor de auditse va mai convoca încă o comisie, înc adrul căreia secretarul acesteia se va pronunţa cu privire la acordarea licenţei, care se eliberează contra sumei de 100 de lei care vor fi plătiţi la trezorerie.

Licenţa de depozit are o perioadă de valabilitate de cinci ani de la data emiterii sale pentru fiecare depozit. Licenţa de depozit se prelungeşte, la cererea scrisă a depozitarului, fără a depăşi perioada de trei ani, contra unei taxe de prelungire, reprezentând 60% din valoarea taxei pentru acordarea licenţei de depozit, la data solicitării prelungirii.  

Cum se obţine certificatul?

Pentru obţinerea certificatului de depozit, producătorul va trebui să îşi depună seminţele de consum în depozitul licenţiat. În schimbul mărfii depuse şi la solicitarea producătorului agricol, depozitarul licenţiat va elibera certificate de depozit, care constituie titlu de credit negociabil, reprezentativ al mărfii, la ordin.  

Certificatul de depozit va putea fi utilizat de producătorii agricoli la garantarea unui credit de la băncile comerciale pentru investiţii, sau pentru a vinde cantitatea înscrisă în el în cadrul bursei de mărfuri ca alternative ale tranzacţionării directe de seminţe de consum. Certificatele de depozit vor fi administrate de Fondul Naţional de Garantare a Crditului Rural - IFN (FGCR) şi se vor preda depozitarilor licenţiaţi  la cererea acestora pe baza licenţei de depozit.  Acestea vor avea o valabilitate de 12 luni de la emitere.
În cazul în care depozitulul va devini indisponibil, administratorul va stabili contravaloarea certificatului de depozit, calculată la preţul de despăgubire, format pe baza informaţiilor de preţ oferite de sistemul informaţional pentru piaţa produselor agricole.

Dobânzi similare cu cele din „Prima casă“

Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), consideră că dobânzile la creditele pentru agricultori, garantate prin certificate de depozit, vor fi similare cu cele ale programului „Prima Casă“. „Fac referire la «Prima Casă». Aţi văzut că în momentul în care avem garanţia statului, cu totul şi cu totul altfel se pun problemele legate de dobânzi“, a declarat, recent, Gheţea.

Pentru creditele acordate prin programul „Prima Casă“, rata dobânzii este EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la trei luni plus maxim patru puncte procentuale pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite