Primele victime postintegrare în industria alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza investiţiilor necesare şi a costurilor de producţie foarte mari, două fabrici din domeniu şi-au închis porţile, într-o lună. Primele semne mai puţin optimiste ale

Din cauza investiţiilor necesare şi a costurilor de producţie foarte mari, două fabrici din domeniu şi-au închis porţile, într-o lună.

Primele semne mai puţin optimiste ale integrării au început să apară şi în România. Industria alimentară pare să fie din păcate domeniul care se confruntă cu cele mai mari probleme legate de alinierea la standardele europene în materie.

Costurile mari de producţie, dar şi investiţiile de mediu pe care producătorii sunt obligaţi să le realizeze sunt doar două dintre motivele pentru care în numai o lună două unităţi de producţie şi-au închis porţile. Bunge România, producătorul uleiului Floriol, şi Friesland Food România, producător de lactate şi acţionar majoritar la compania Napolact - Cluj-Napoca, au anunţat la aproape o lună diferenţă că intenţionează să închidă anumite unităţi de producţie de la Oradea, respectiv Deta, judeţul Timiş.

Producătorul de lactate Friesland Foods România, spre exemplu, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va închide fabrica de la Deta, judeţul Timiş, întrucât unitatea necesită investiţii de mediu şi de producţie prea mari. Astfel, compania preferă să tragă obloanele şi să reloce activităţile către celelalte unităţi de producţie de pe piaţa locală. "Friesland Foods se află într-o perioadă de creştere accentuată pe piaţa produselor lactate din România.

Pentru a ţine pasul cu cererea din segmentul de lactate proaspete este necesară mărirea capacităţilor de producţie. Datorită capacităţii relativ reduse a fabricii din Deta, precum şi a costurilor ridicate necesare alinierii la standardele de mediu şi de producţie, decizia este de a nu extinde capacitatea de producţie din această locaţie, ci de a transfera producţia la celelalte fabrici din România", se precizează într-un comunicat al Friesland.

Reprezentanţii companiei asigură însă că închiderea fabricii de la Deta nu va afecta activităţile de colectare a materiei prime şi de distribuţie din zona Timiş. Procesul de relocare va avea loc începând cu luna septembrie, când va fi iniţiată activitatea de reorganizare a activităţii. Friesland România este acţionar majoritar la companiile Industrializarea Laptelui din Târgu-Mureş şi Napolact - Cluj-Napoca.

Bunge a renunţat la unitatea de producţie din Oradea În urmă cu o lună, o altă companie a anunţat închiderea uneia dintre fabricile din România. La acea dată era vorba despre producătorul uleiului Floriol, respectiv compania Bunge România.

Liderul pieţei româneşti de uleiuri vegetale a luat decizia închiderii fabricii Interoil de la Oradea, începând cu luna septembrie a.c., tot din aceleaşi motive, respectiv costurile industriale ridicate, precum şi volumul mare al investiţiilor necesare pentru modernizarea fabricii. Potrivit reprezentanţilor companiei, producţia pentru partea de vest a ţării va fi preluată de unităţi aflate în portofoliul Bunge, adică de fabrica Unirea Iaşi şi de cea din Martfu, Ungaria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite