Primele contracte pentru proiecte energetice cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele 14 contracte privind accesarea fondurilor europene din energie sunt semnate în aceste zile, a declarat Cristian Georgescu, reprezentant al Organismului Intermediar pentru Energie din cadrul Autorităţii de Management al Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ (POS CCE).

Cele 14 contracte fac parte din operaţiunea prin care este sprijinită realizarea de capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile. Din 53 de proiecte depuse, doar 14 au fost aprobate.

Valoarea totală a acestora se ridică la 260 de milioane de euro. Cel mai mare proiect are o valoare de 40 de milioane de euro, din care 20 de milioane reprezintă bani europeni, şi prevede realizarea unui parc eolian.

Deşi aceste proiecte au participat la prima rundă de depunere, desfăşurată anul trecut, Georgescu a explicat că întârzierea cu care sunt semnate a fost cauzată complexitatea acestor proiecte. „A fost nevoie de multe clarificări suplimentare“, a argumentat oficialul.

Axa prioritară 4 a POS CCE, denumită „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul schimbărilor climatice“, are alocate fonduri de 725 de milioane de euro în perioada 2007-2013.

Complexul Energetic Craiova vrea fonduri UE pentru reducerea poluării

Potrivit lui Georgescu, singurul proiect depus pentru rezolvarea problemelor de poluare ale termocentralelor aparţine Complexului Energetic Craiova şi vizează accesarea a circa 100 de milioane de euro. Proiectul a fost trimis spre aprobare Comisiei Europene, întrucât depăşeşte valoarea de 50 de milioane de euro, până la care evaluarea este făcută de Organismul Intermediar pentru Energie.

Oficialul a mai arătat că se aşteaptă ca şi alţi mari producători de energie care au probleme cu emisiile mari de dioxid de carbon să depună proiecte în următoarea perioadă. Termocentralele au nevoie de fonduri totale de peste 2,5 miliarde de euro pentru a-şi rezolva problemele de mediu, cauzate de tehnologia veche.

Georgescu a mai arătat că Transelectrica şi Transgaz, operatorii sistemelor de electricitate şi gaze, au depus proiecte pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al energiei şi gazelor, însă pentru interconecarea cu statele vecine nu a fost primit niciun proiect.

Noi cereri de proiecte în acest an

În acest an vor fi lansate cereri de proiecte pentru trei operaţiuni: modernizarea reţelelor de distribuţie şi transport, creşterea eficienţei energetice la consumatorii industriali şi producţia de energie din surse regenerabile.
Pentru reţelele de distribuţie şi transport, bugetul pentru acest an este de circa 28 de milioane de euro.

Pentru eficienţa la consumatorii industriali, bugetul este de 100 de milioane de euro, iar cererea de proiecte va fi cu depunere continuă pentru o perioadă de un an.

În ceea ce priveşte cererea de proiecte pe regenerabile, în valoare de 100 de milioane de euro, Georgescu estimează că aceasta va fi lansată la finele lunii noiembrie-începutul lunii decembrie, iar proiectelor vor putea fi depuse începând cu luna ianuarie, timp de patru luni. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite