Preţul gazelor va sări în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gazelor va sări în aer
Preţul gazelor va sări în aer

Exportul spre Vest al gazelor româneşti ieftine, posibil prin viitoarea conductă Arad-Szeged, va determina explozia tarifelor interne, care va fi resimţită cel mai mult de consumatorii finali. Deşi vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, interconectările ar putea adânci dependenţa de Rusia.

Interconectarea sistemului de transport al gazelor din România cu cel din ţările vecine, atât de aşteptată pentru diversificarea surselor de provenienţă a gazelor naturale, ar putea avea puternice efecte negative asupra populaţiei şi asupra sistemului energetic românesc.

Citiţi şi:


În primul rând, punerea în funcţiune a conductei Arad-Szeged va deschide drumul către Vest pentru gazele româneşti ieftine, care în prezent au jumătate din preţul celor internaţionale, ceea ce va determina majorarea importurilor pentru acoperirea acestui deficit.

„Când vor permite condiţiile tehnice, exportul gazului românesc nu va putea fi oprit, pentru că suntem jucători într-o piaţă unică europeană. De unde vom compensa acest gaz? Tot de la ruşi, pentru că din altă parte, din Marea Nordului de exemplu, este prea scump“, susţine Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei.

Marele perdant: populaţia

Iancu a arătat că, în 1996, autorităţile române au intenţionat să importe gaze din Vest, însă compania germană Ruhrgas cerea un preţ cu 70% mai mare decât ruşii. Astfel că, în mod ironic, deşi vizează diversificarea surselor de gaze, practic cuplarea cu sistemele din Vest ar putea adânci şi mai mult dependenţa de Rusia.

Marii câştigători ai interconectărilor vor fi producătorii români de gaze, Petrom şi Romgaz, care îşi vor putea vinde produsul la un preţ mai mare pe pieţele europene. De altfel, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, apreciază că interconectarea este importantă în principal în situaţii de urgenţă, întrucât conferă posibilitatea tehnică de a importa gaze din mai multe surse, nu doar din Rusia. Însă, potrivit lui Iancu, „în momentul în care deschidem interconectarea, şansa de a primi gaze este mică. Iar dacă o facem, preţul va fi extrem de mare, mai ales în cazuri de urgenţă“.

Astfel că cea mai afectată va fi populaţia, care va suferi un şoc al preţurilor pe care cu greu îl va putea suporta, iar un dezechilibru în sectorul energetic va fi iminent.

Preţurile mici ne vor costa mult

De ce s-a ajuns în această situaţie? Pentru că preţul gazelor de producţie autohtonă, care acoperă 70-80% din consumul intern, a rămas la acelaşi nivel cu cel de acum doi ani, respectiv 495 de lei pe mia de metri cubi (170 de dolari), ţinut în jos de perioadele electorale succesive, în timp ce preţurile de import au urmat cotaţia barilului de petrol şi sunt, în prezent, de circa 300 de dolari pe mia de metri cubi.

Mai grav este faptul că nu există niciun calendar privind alinierea celor două preţuri. Trecerea la noile realităţi economice europene, care converg spre noţiunea de piaţă unică, ar trebui să producă efecte treptate şi să elimine pericolul acestui şoc.

Oficiali din domeniu din cadrul Comisiei Europene ne-au declarat că forul european nu poate interveni în politica de preţuri a statelor membre, atâta vreme cât acestea sunt justificate, dar, în momentul în care graniţele tehnice vor fi înlăturate, preţul va fi doar cel stabilit de piaţă.

Conducta de gaze Arad-Szeged debutează cu importuri

Conducta care va interconecta sistemele de gaze din România şi Ungaria, Arad-Szeged, va fi pusă în funcţiune la 1 ianuarie 2010, ne-a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

În prima fază, fluxul de gaze va putea fi posibil doar din Ungaria în România. Pentru import, capacitatea a fost deja rezervată de E.ON Gaz Romania, GDF Suez Energy România, Petrom Gas şi Mol Energy Trade.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite