Preşedintele Barclays a câştigat 33 milioane de euro în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bob Diamond, al cărui salariu a fost dezvăluit ieri pentru prima dată, este cel mai bine plătit director din Marea Britanie Grupul bancar britanic Barclays a dezvăluit, în raportul

Bob Diamond, al cărui salariu a fost dezvăluit ieri pentru prima dată, este cel mai bine plătit director din Marea Britanie

Grupul bancar britanic Barclays a dezvăluit, în raportul anual, salariile şi bonusurile primite de executivii companiei. Preşedintele boardului director şi directorul executiv al diviziei de investiţii bancare, Robert Diamond, 55 de ani, a plecat acasă cu 33 milioane de euro, anul trecut.

Bancherul american, care are un salariu de bază de 370.000 de euro, deţine deja, din portofoliul Barclays, acţiuni în valoare de 96 milioane de euro, acumulate în cei 11 ani de când lucrează pentru grupul bancar britanic. Deşi este angajat al Barclays de multă vreme, Diamond a fost primit în boardul director abia la jumătatea anului 2005, la presiunile acţionarilor.

În plus, Bob Diamond, cum mai este cunoscut, mai poate primi un bonus de aproape 22 milioane de euro şi încă 3,4 milioane de euro în acţiuni, anul viitor, dacă va reuşi să finalizeze cu succes tranzacţia de preluare a băncii olandeze ABN Amro, dar şi pentru performanţele diviziei pe care o conduce Barclays Capital, înregistrate între 2005 şi 2007.

Cel mai mare bonus din istoria Barclays

Cea de-a treia cea mai mare bancă din Marea Britanie a recunoscut acum câteva zile că negociază cu reprezentanţii ABN Amro termenii unei preluări evaluate la peste 60 miliarde de euro. Bancherul Bob Diamond este cel care stă în spatele deciziei de achiziţie a băncii olandeze. Remuneraţia primită de preşedintele Barclays a fost dezvăluită pentru prima dată de când face parte din echipa grupului bancar. Înainte de a ajunge în boardul director, nimeni nu ştia cât câştigă Diamond.

Bonusul primit de bancherul american, de aproape 16 milioane de euro, este cel mai mare primit vreodată de un membru al conducerii Barclays, dar şi al oricărui alt director al primelor 100 de companii listate la Bursa din Londra. Pe lângă cele 33 milioane de euro acumulate din salariu şi bonusuri în bani şi acţiuni, Diamond a mai primit încă aproape 8,4 milioane de euro în acţiuni, al căror preţ nu este public, mulţumită performanţei diviziei de management de fonduri.

Sumele fabuloase de bani primite de preşedintele boardului director al Barclays arată cât de valoros este Bob Diamond pentru banca britanică, care a investit enorm în ultimii trei ani în extinderea domeniului de afaceri cu obligaţiuni pentru a compensa o creştere slabă înregistrată de celelalte divizii. Unitatea condusă de Diamond, Barclays Capital, generează aproape 43% din profiturile Barclays.

Profit-record pentru grupul bancar britanic, în 2006

Grupul bancar britanic are o valoare de piaţă estimată la aproape 65 miliarde de euro, iar dacă va reuşi să obţină controlul ABN Amro, va deveni unul dintre cele mai mari grupuri financiare mondiale cu o valoare de piaţă de aproape 120 miliarde de euro. "Politica Barclays este să folosească astfel de recompense pentru a stimula cultura performanţei. Directorii executivi se pot aştepta la recompense spectaculoase dacă şi performanţele sunt spectaculoase", se arată în raportul anual al grupului bancar britanic. "Barclays a avut o performanţă foarte bună anul trecut, iar acest lucru a fost recunoscut la nivelul acordării bonusurilor. Oricine are o contribuţie semnificativă la profitul companiei trebuie să şi beneficieze de ea", a afirmat purtătorul de cuvânt al Barclays. Şi nu este de mirare, mai ales că grupul bancar a avut un profit-record de aproape 10,5 miliarde de euro, în 2006.

Remuneraţia primită de Bob Diamond demonstrează că în lumea investiţiilor bancare, condusă de realizarea de performanţe extraordinare, bancherii pot face averi considerabile. Anul trecut, oamenii de afaceri şi bancherii din Londra au împărţit câştiguri de aproape 13 miliarde de euro. Remuneraţia lui Bob Diamond a iscat întotdeauna curiozitate, mai ales datorită faptului că până acum nimeni nu a ştiut cât câştigă bancherul american. În plus, Diamond este şi cel mai bine plătit executiv din Marea Britanie. Anul trecut, directorul executiv al companiei de minerit anglo-elveţiană Xstrata, Mick Davis, a primit cel mai mare pachet salarial, în valoare de puţin peste 22 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite