Pregătit pentru un război de gherilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară îl face pe acţionarul majoritar al grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, să instituie un sistem de conducere centralizat. Tiberiu Urdăreanu nu va disponibiliza angajaţi, dar va reduce drastic cheltuielile pentru eficientizarea afacerii.

Până în acest moment, principala influenţă a crizei financiare o reprezintă creşterea costurilor de finanţare şi dificultatea de a apela la noi credite, spune Tiberiu Urdăreanu, acţionarul majoritar al grupului de firme UTI, specializat, în principal, în domeniul sistemelor de securitate.

Obiectivele propuse pentru acest an vor rămâne însă “în picioare”, fără ca indicatorii financiari să fie reduşi. “Considerăm că sunt şanse să ne atingem cifra de afaceri planificată.

Vom finaliza şi investiţiile pe care le avem în curs. Eventualele influenţe asupra profitabilităţii vom încerca să le compensăm prin măsuri de reducere a costurilor”, spune Urdăreanu, subliniind faptul că pe timp de criză “trebuie să fim lucizi, realişti şi nu să reacţionăm emoţional, ci logic, calculat, raţional”.

Deciziile, validate de un Comitet Operativ

De aceea, la nivelul grupului de firme UTI a şi fost înfiinţat un Comitet Operativ (CO) care va lua toate deciziile curente, pentru toate companiile din grup. “Deciziile vor fi luate pe toate nivelurile operaţionale, ca şi până acum, dar ele vor intra în vigoare dacă vor fi validate de CO”, explică Urdăreanu, creionând acest comitet operativ ca un “ochi în plus”, menit să ajute managementul operaţional în luarea unor decizii corecte”.

Cu excepţia majorării dobânzilor şi a costurilor de finanţare, pe care acţionarul majoritar al UTI speră să le compenseze prin economii la cheltuielile fixe, Urdăreanu spune că nu există motive de îngrijorare. “Datoria mea este să anticipăm viitorul şi să ne pregătim pentru ceea ce poate fi mai rău.

Strategia actuală este una de dezvoltare agresivă. Acum suntem organizaţi pentru un “marş triumfal spre victorie”. Va trebui să ne reorganizăm pentru un “război de guerilă”, afirmă Urdăreanu. El aminteşte astfel că trebuie eliminată risipa şi trebuie identificate toate modalităţile de a face economii suplimentare.

“Să strângem cureaua, cum s-ar spune”, conchide Urdăreanu, care vede în măsura disponibilizărilor drept ultima soluţie, dacă UTI se va afla în criză. 

În acest moment, acţiunile holdingului UTI sunt deţinute de Tiberiu Urdăreanu (60%), Fondul de investiţii AIG ( 25%) şi angajaţi-cheie ai grupului (15%).

Ţinteşte afaceri de 150 milioane de euro

Cifra de afaceri a grupului a  ajuns, anul trecut, la 98 milioane euro, iar EBITDA a fost de 5,1 milioane euro. Pentru 2008 a fost previzionată o cifră de afaceri de 150 milioane de euro şi EBIDTA de 15 milioane de euro. În perioada 2008-2011, UTI va investi peste 200 de milioane de euro în achiziţii de noi companii, în dezvoltarea unor linii de business relativ noi, cum sunt managementul traficului, servicii de loss prevention (prevenire a pierderilor), servicii de întreţinere tehnică, precum şi în pregătirea listării la Bursă.

UTI va investi 300 de milioane de euro, în următorii patru ani, şi în Netcity, contract semnat recent pentru Reţeaua Metropolitană de Fibră Optică pentru Municipiul Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite