Porsche şi-a majorat cu peste 30% participaţia deţinută din Volkswagen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul german de automobile sport Porsche a achiziţionat o participaţie suplimentară, de 3,6% din grupul Volkswagen, iar de mâine va deveni proprietarul a 30,9% din cel mai mare

Producătorul german de automobile sport Porsche a achiziţionat o participaţie suplimentară, de 3,6% din grupul Volkswagen, iar de mâine va deveni proprietarul a 30,9% din cel mai mare producător european de automobile, transmite AFP. Conform legii germane, majorarea la peste 30% a participaţiei deţinute într-o companie forţează Porsche să lanseze celorlalţi acţionari o ofertă de preluare, însă reprezentanţii Porsche au negat o încercare de preluare a Volkswagen şi şi-au justificat mişcarea ca un efort de protejare a grupului de o ofertă ostilă venită din partea altei companii. Al doilea acţionar al Volkswagen, statul german Saxonia Inferioară, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că îşi va menţine participaţia deţinută din VW.

Anunţul Porsche vine după luni de speculaţii potrivit cărora o ofertă de preluare ar fi fost iminentă şi care au generat creşterea cu peste o treime a cotaţiei acţiunilor Volkswagen. Mai ales că majoritatea investitorilor au crezut că preşedintele Volkswagen, Ferdinand Piech, vrea să îşi consolideze controlul asupra celui de al patrulea producător de automobile din lume, la care este acţionar, scrie "The Guardian". CEO-ul Porsche, Wendelin Wiedeking (foto), a plătit pentru cele 3,6% din pachetul de acţiuni, 100,92 euro pe acţiune. Acţiunile Porsche au crescut cu 2,6%, cu 28,87 de euro, până la 1143,80 de euro, scrie "Bloomberg". Porsche a oferit investitorilor VW suma minimă cerută, care reflectă o reducere masivă de 14% faţă de cotaţia atinsă de acestea la închiderea şedinţei bursiere de vineri.

"Porsche este convinsă că o legătură mai strânsă cu Volkswagen prin majorarea la peste 30% a participaţiei deţinute din Volkswagen va aduce beneficii ambilor parteneri fără a dilua sau pune în pericol identitatea Porsche", se arată într-un comunicat de presă al Porsche.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite