Porcul românesc riscă să dispară de pe piaţă în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, producătorii din ţările cu focare de pestă, printre care şi România, nu vor mai avea voie să comercializeze carne. Câteva norme europene adoptate în 2002 şi 2004, referitoare la

În 2010, producătorii din ţările cu focare de pestă, printre care şi România, nu vor mai avea voie să comercializeze carne.

Câteva norme europene adoptate în 2002 şi 2004, referitoare la siguranţa alimentară, interzic accesul pe piaţa comună a produselor din carne de porc, dacă animalul respectiv a fost tratat împotriva pestei porcine. România a primit o derogare până la 1 ianuarie 2010, dată după care - dacă boala porcină nu va fi fost eradicată - vom fi nevoiţi să aducem carne numai din import.

Specialiştii din industria alimentară, reuniţi în cadrul unui seminar pe teme europene, au semnalat faptul că tratamentul pestei porcine - în locul soluţiei radicale, adică sacrificarea animalelor infestate - va avea efecte devastatoare asupra pieţei româneşti a cărnii de porc.

"România este foarte prost văzută în exterior, pentru că a ales să trateze pesta în loc să o elimine fizic; asta a dus la restrângerea drastică a exporturilor, în sensul că - indiferent dacă ferma este curată şi animalele sănătoase - nu mai avem voie să exportăm decât conserve şi mezeluri procesate la peste 70 de grade Celsius.

Adică pateuri, parizere şi cremvurşti - produse de care pieţele din Vest sunt suprasaturate. Asta se întâmplă acum, dar peste doi ani, mai precis la 1 ianuarie 2010, producătorii din România nu vor mai putea comercializa niciun fel de carne de porc, cu atât mai puţin din cea proaspătă, dacă nu renunţăm la tratarea pestei", avertizează specialiştii.

Milioane de porci trebuie sacrificaţi

Potrivit consultanţilor din domeniul proiectelor europene, normativele în cauză sunt Regulamentele CE nr. 178/2002, 852/2004 şi 853/2004, prin care se aplică în industria alimentară din UE principiul trasabilităţii. Acesta prevede că oricărui produs finit (aliment) trebuie să i se cunoască drumul parcurs pe întregul lanţ de fabricaţie, de exemplu de la ferma de porci la unitatea de procesare şi lanţul de distribuţie.

Or, se consideră că la noi pesta se tratează în întreaga ţară şi, astfel, produsele care provin din România sunt automat refuzate. "Chiar dacă nu în toată ţara se tratează (cu vaccin) pesta porcină, toată România este văzută ca un focar de pestă", subliniază reprezentanţii procesatorilor de carne. Efectivul total de porcine din România este estimat la aproximativ 12 milioane de capete, din care o treime se găseşte în gospodăriile individuale ale populaţiei.

Specialiştii consideră că "aici, în fermele individuale, se găseşte pericolul infestării cu pestă, dar, teoretic, nu se poate face nimic pentru eradicarea bolii". Iar proprietarii fermelor mari "nu sunt deloc dispuşi să sacrifice animalele, în loc să le trateze", au mai spus specialiştii.

Ei au arătat că Uniunea Europeană a renunţat la vaccinări încă din 1990, după model american: "În SUA, s-a observat că e mai scump să vaccinezi un porc de-a lungul vieţii acestuia în loc să-l sacrifici de la primele semne ale bolii, astfel că vaccinarea a fost interzisă". La noi, în schimb, "sunt foarte mulţi interesaţi să nu se scoată vaccinarea: ANSVSA vrea linişte, unii produc vaccinuri, alţii le vând... Însă nu am observat că la nivel înalt s-ar fi înţeles gravitatea acestei probleme", au afirmat industriaşii.

Ce trebuie să facă statul?

"Ministerul Agriculturii ar trebui să ceară şi să obţină o derogare de la normativele amintite în favoarea acelor crescători în ale căror ferme nu există nici pestă porcină, nici vaccinuri antipestă". Reprezentanţii industriaşilor, care spun că au înaintat această cerinţă în repetate rânduri ministerului, au remarcat însă că instituţia guvernamentală nu a făcut niciun demers către Bruxelles în acest sens.

"Este inexplicabilă această atitudine, cu atât mai mult cu cât, în primul semestru din anul 2007, importurile de carne de porc au depăşit întreaga cantitate înregistrată în tot anul 2006. Şi, se ştie, în România, jumătate din consumul total de carne este dat de carnea de porc", conchid reprezentanţii procesatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite