Sun Plaza va fi deschis în februarie 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi lucrările de construcţie vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, lansarea oficială a fost amânată până anul viitor. Este a doua amânare pentru acest proiect, care trebuia iniţial să fie terminat în 2008.


Investiţia în centrul comercial se ridică la 200 milioane euro.  Mallul este închiriat în proporţie de 90%, iar până la deschidere este vizată închirierea totală a spaţiilor.

Complexul, dezvoltat de Sparkassen Immobilien, în parteneriat cu firma EMCT, trebuia să fie inaugurat în luna octombrie a acestui an, aşa cum au anunţat cei doi parteneri în luna mai. „Data de deschidere a fost stabilită pentru 18 februarie. Tehnic puteam inaugura până în 15 noiembrie, dar am preferat să deschidem aşa cum trebuie decât să o facem ca în cazul Grand Arena sau Armonia Brăila, care au fost un mare fiasco”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Michael Richard, directorul general al EMCT, dezvoltatorul proiectului.
Grand Arena din zona Berceni din Bucureşti a fost deschis la începutul anului cu doar 60% din magazine deschise, în timp ce Armonia Brăila a fost închisă pentru repoziţionare.
„Probabil că am fost şi un pic prea ambiţioşi, dar am şi avut probleme cu manopera, e foarte greu să coordonezi un proiect de asemenea dimensiune”, a adăugat Richard, explicând cele două amânări ale datei de deschidere a centrului.
Friedrich Wachering, managing director şi membru în consiliul de administraţieîn cadrul Sparkassen Imobilien, a precizat că, pe termen lung, compania nu pierde din amânarea deschiderii.

Chirie fixă şi procent din vânzări

În ceea ce priveşte aşteptările privind rezultatele centrului comercial, Michael Richard estimează o cifră de afaceri anuală a retailerilor de cel puţin 300 de milioane de euro. Mai mult decât atât, el spune că previziunile făcute în anul 2006 cu privire la veniturile pe care urma să le aducă acest complex vor fi cu siguranţă depăşite.
Retailerii plătesc pentru spaţiile din centrul comercial o chirie fixă, care variază în funcţie de chiriaş, la care se adaugă un procent din vânzări, cuprins între 1,75% şi 9%.
Sun Plaza, situat în sudul Capitalei, la intersecţia şoselelor Calea Văcăreşti, Olteniţei, Berceni şi Vasile Niţu, va avea o suprafaţă construită de 210.000 metri pătraţi, Centrul va cuprinde, printre altele, 80.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale şi o clădire de birouri clasa A, cu o suprafaţă închiriabilă de 8.300 de metri pătraţi.
Totodată, Sun Plaza va asigura 2.000 de locuri de parcare şi va avea o conexiune cu staţia de metrou Piaţa Sudului, printr-un pasaj subteran.
Printre retailerii prezenţi în cadrul centrului comercial se numără hypermarketul Cora, cu 23.000 metri pătraţi suprafaţă construită, Baumax, care deschide pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi prima sa unitate din Bucureşti, Mobexpert, cu un magazin de 10.300 metri pătraţi, şi lanţul de electrocasnice Flanco, cu 2.500 metri pătraţi.
De asemenea, centrul comercial va găzdui brandurile Inditex, respectiv Zara, Pull and Bear, Bershka şi Stradivarius, care vor ocupa o suprafaţă de 2.800 de metri pătraţi. „În ultima lună şi jumătate am semnat contracte de închiriere pentru 10.000 de metri pătraţi din spaţii. Circa 30-35 de magazine de dimensiuni mici nu au fost închiriate încă” , a mai spus Richard. În total, centrul cuprinde 150 de magazine, cafenele şi restaurante.
Clădirea de birouri va fi finalizată într-o perioadă de şase-şapte luni după inaugurarea centrului comercial.

Austriecii îşi continuă proiectele

Sparkassen Immobilien, parte a grupului austriac Erste Bank, este partener în cadrul proiectului în calitate de investitor şi mai deţine două terenuri în România, dintre care unul în zona Griviţa din Bucureşti, unde intenţionează să construiască spaţii de birouri şi un hotel de patru stele de 17.000 metri pătraţi.
„Lucrăm în continuare la acest proiect şi vrem să-l începem pentru că dorim să fim printre puţinii care încep un proiect în această perioadă. Sperăm ca până la sfârşitul anului să primim autorizaţia de construcţie, pe care o aşteptăm încă din vară. Sunt semnale că ţările din regiune vor începe în perioada următoare să crească, chiar dacă nu cu acelaşi ritm dinaintea crizei", a adăugat Wachering.
Al doilea teren, pe care compania ar putea dezvolta un centru comercial se află în Jilava, lângă Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite