Planul lichidării Tractorul, îndeplinit la termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă s-a vândut cam tot ce se putea, procedurile pentru radierea fostei fabrici sunt departe de a fi finalizate Orice se cumpără la Tractorul, când se vinde la solduri. Cu un

Chiar dacă s-a vândut cam tot ce se putea, procedurile pentru radierea fostei fabrici sunt departe de a fi finalizate

Orice se cumpără la Tractorul, când se vinde la solduri. Cu un discount consistent, o persoană fizică a cumpărat inclusiv sumele pe care fosta uzină ar fi trebuit să le recupereze de la parteneri din străinătate. Lichidatorul este mulţumit: a reuşit valorificarea în termen a moştenirii Tractorul, până la 15 august.

Surpriză la licitaţia desfăşurată luni la Braşov pentru vânzarea ultimelor active valorificabile ale fostei uzine de tractoare, aflată în lichidare voluntară.

Deşi preţul de pornire a fost redus aproape de jumătate (de la 2,4 milioane lei la 1,4 milioane), pentru utilajele vechi nu s-au "bătut" decât trei ofertanţi. Şi aceştia au rămas doi, după ce unul dintre ei a fost descalificat pentru nerespectarea caietului de sarcini. În final a câştigat Tehnoinvest Braşov, o firmă care se ocupă de comerţul cu fier vechi şi care a dat 435.000 de lei, în condiţiile în care preţul de pornire a licitaţiei a fost de 1,4 milioane de lei. Acest preţ a pornit de la evaluarea ca utilaje, explică Andrei Cionca, partener coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul Tractorul. Şi lichidatorul spune că este surprins de interesul redus pentru această licitaţie.

Dar, mai mult a fost surprins de interesul pentru cealaltă licitaţie, de vânzare a creanţelor societăţii. "Majoritatea creanţelor sunt externe - sume pe care societatea le are de recuperat de la parteneri din Turcia, Iran, SUA; e vorba de sume greu de recuperat, mai ales de la parteneri care au intrat în faliment. Oricum, noi efectiv nu aveam soluţie pentru aceste cazuri", arată Andrei Cionca. În mod şi mai surprinzător, la această licitaţie au participat două persoane fizice, câştigând cea care a oferit 200.000 de lei pe pachetul de 3,7 milioane lei (evaluat iniţial la 6,2 milioane lei, fără TVA). Transparenţa se opreşte însă aici, numele câştigătorului licitaţiei fiind păstrat la secret de către lichidator.

Cumpărător contestat

Se pare însă că procesul lichidării Tractorul îşi "rezervă" dreptul de-a ne oferi noi surprize. Ieri, Tribunalul Bucureşti a amânat cu o săptămână judecarea cererii senatorului Nicolae Vlad Popa (PLD) de suspendare a contractului de vânzare a platformei industriale Tractorul. La începutul lunii trecute, platforma era adjudecată de un nume practic necunoscut - firma bucureşteană Flavus Investiţii SRL, dispusă să ofere 77 milioane de euro pe Tractorul. Firma nu era dispusă însă să ofere şi prea multe detalii despre ea, decât că este un vehicul investiţional al unui important administrator de fonduri de investiţii din Europa.

În aceste condiţii apar speculaţii că achiziţia are scopuri pur imobiliare, în spatele cărora s-ar afla oameni de afaceri autohtoni. Pe acest fond de speculaţii, senatorul Popa cere în instanţă anularea acestei tranzacţii, considerând-o ilicită. Potrivit avocatului, citat de NewsIn, lichidatorul ar fi trebuit să verifice şi dacă nu cumva cumpărătorul, - care nu are ca scop statutar de activitate producţia de tractoare, ci dezvoltările imobiliare - este un interpus al altcuiva. În plus, el a arătat că în contract se prevedea repornirea activului funcţional la Tractorul Braşov şi reangajarea salariaţilor, fără a se preciza însă ce se întâmplă dacă acest contract nu va fi respectat şi cum ar putea fi obligat cumpărătorul să-l respecte.

Recuperarea creanţelor - pe sfert

Procesul în instanţă va îngreuna finalizarea falimentului şi, implicit, radierea societăţii Tractorul, spune lichidatorul. Cât priveşte cumpărătorul, acesta pare să nu-şi facă probleme în legătură cu rezultatul procesului. Silviu Savin, administratorul Flavus Investiţii, ne-a transmis că a fost virată integral suma de 77 milioane de euro plus TVA pe data de 10 august, cu cinci zile înainte de data-limită.

Lichidatorul confirmă transferul sumei, arătând că a început procesul de alocare a sumelor către creditori.
Mai întâi vor fi acoperite integral creanţele pentru care există garanţii (57,5 milioane lei) şi ale salariaţilor (534,6 mii lei). Din totalul creanţelor bugetare (732,6 milioane lei) lichidatorul estimează că nu se va putea recupera decât 25%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite